Úložiště dat soukromí pacientů nerespektuje, tvrdí ÚOOÚ

12. 3. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela zákona o léčivech ochranu dat v centrálním úložišti receptů neřeší. Myslí si to alespoň Úřad pro ochranu osobních údajů, který zároveň vyvrátil informace ministerstva, že by byly připomínky úřadu do návrhu novely zapracovány.


Tvrzení, že do návrhu novely byly zapracovány připomínky Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který již v minulosti proti úložišti receptů vystoupil, patřilo mezi jeden z hlavních argumentů předkladatele, tedy ministerstva zdravotnictví.

Jenže podle Úřadu to tak docela pravda není. (Pohlášení ÚOOÚ čtěte ZDE)

V průběhu připomínkování novely prý ke shodě mezi oběma aktéry nedošlo. „Dle Úřadu nejsou dostatečně respektovány principy ochrany osobních údajů, a úložiště se tudíž nejeví jako šetrné k soukromí pacientů, lékařů i lékárníků,“ uvedla tisková mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Pravdě podle ní neodpovídají ani informace, že uvedenou novelou jsou pouze napravovány nedostatky zjištěné kontrolou. Jenže ministerstvo si stále stojí za svým. Požadavkům úřadu v oblasti ochrany soukromí pacientů prý vyhovělo.

„Snažili jsme se požadavkům úřadu vyhovět v maximální míře. Podle našeho názoru respektuje novela ochranu osobních údajů a soukromí pacientů,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz legislativní náměstek ministryně Martin Plíšek.

Úřad požadoval zákonnou ochranu

Úložiště už je vybudováno, ale nevyužívá se, protože ÚOOÚ loni v říjnu nařídil údaje o pacientech zničit. Požadoval úpravy toho, kdo smí s daty zacházet.

Podle ministerstva přesně toto současná novela řeší. Úřad se ale domnívá, že rozhodně ne dostatečně. Podle Plíška bylo prý navíc při jednání s ÚOOÚ jasně řečeno, že data mohou být shromažďována, pokud to bude na základě zákona, což ministerstvo novelou řeší.

Plíšek: Úřad by měl kritiku konkretizovat

Podle Štěpánkové je v médiích vznik centrálního úložiště často zdůvodňován jen potřebou zpřísnit prodej léků, z kterých lze vyrábět drogy.

„Naprosto je však zamlčován fakt, že navrhovaná podoba úložiště tento účel široce překračuje: návrh zákona pouze obecně stanoví skupinu činností, k nimž bude stát oprávněn osobní údaje z receptů využívat, a to bez souhlasu pacientů,“ upozornila dále.

Ministerstvo ale s takovou interpretací nesouhlasí. „Data jsou zpracována státním úřadem a novela říká, že jiné subjekty nemají do databáze přístup a že údaje musejí být zpracovány pouze k účelům, které zákon stanoví,“ dodal Plíšek s tím, že úřad sice novelu zkritizoval, ale nijak konkrétně.

„Když někdo řekne A, musí dodat i B, ne jen naznačit, že ochrana soukromí není respektována, ale také přesně dodat proč,“ pokračoval Plíšek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?