Umělé oplodnění představuje zlatý důl

27. 3. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Do Česka přijíždí řešit své potíže stále více neplodných párů z Evropy i vzdálenějších zemí.


Cizinky absolvovaly loni na tuzemských klinikách přes 7600 cyklů oplodnění ve zkumavce. To je meziročně téměř o osmnáct procent více a zároveň třikrát víc než před pěti lety. Ukazují to data Národního registru asistované reprodukce. Čísla za loňský rok přitom ještě nemusí být konečná.

Přibývá i samotných center asistované reprodukce. V roce 2007 jich bylo v registru 25, loni už 38. Některá centra se na páry z ciziny přímo zaměřují. „Jsou to zejména nová privátní centra, mnohdy dceřiná pracoviště starších zavedených center, která se na zahraniční klientelu cíleně specializují,“ uvedl Pavel Ventruba z České gynekologickoporodnické společnosti a centra asistované reprodukce FN Brno.

Naproti tomu počet Češek, které absolvují umělé oplodnění, podle registru neroste. Prakticky setrvalý je řadu let i počet cyklů mimotělního oplodnění, které hradí Všeobecná zdravotní pojišťovna. Jako výhodu uvádějí česká centra zaměřená na zahraniční klientelu vedle kvality i cenu. Ta začíná kolem dvou tisíc eur za nejzákladnější cyklus mimotělního oplodnění IVF bez doplňujících služeb.

Roli ovšem hrají i odlišnosti v pravidlech, kterými se umělé oplodnění v různých zemích řídí. V Německu se například smí kultivovat maximálně tři embrya z jednoho odběru. V Česku se jich může odebrat více a podle genetických testů vybrat embrya bez jasných vad. To zvyšuje úspěšnost prvního cyklu a při možném druhém cyklu nemusejí být znovu odebrána vajíčka, což pro ženu představuje nižší zdravotní zátěž.

Do Česka přijíždějí páry z celého světa, například z Německa, Itálie, Chorvatska, Ukrajiny, Kazachstánu, Spojených států, ale také z Asie. Na občanky Evropské unie připadlo loni 6049 cyklů, zatímco na cizinky z jiných zemí 1560. Češky přitom absolvovaly loni 14 300 cyklů.

Cykly za desetitisíce korun

Růst poptávky po umělých oplodněních potvrzuje Reprofit, největší klinika reprodukční medicíny v Česku. „Počet neplodných párů, které přicházejí, stoupá v průměru o dvacet procent ročně. Zhruba padesát procent výkonů provádíme u párů, které přijely z ciziny,“ uvádí primář Reprofitu Marek Koudelka.

České zdravotní pojišťovny přispívají na tři až čtyři cykly mimotělního oplodnění, pokud je ženě do 39 let.
„Cyklus stojí kolem 75 tisíc korun, pojišťovna hradí zhruba padesát tisíc. Pokud je třeba použít darované vajíčko, pak stojí jeden pokus kolem 95 tisíc korun,“ dodává Koudelka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?