Umění komunikace s pacientem – nový projekt FNUSA

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně využije své zkušenosti s realizací projektů zaměřených na oblast vzdělávání a poskytne odborníky, prostory a techniku projektu „Simulační výuka komunikačních dovedností zaměstnanců zdravotnických zařízení v Jihomoravském kraji“.




Učení se z chyb

Vzdělávání umožní nelékařským zdravotnickým pracovníkům ze spolupracujících zdravotnických zařízení, konkrétně Nemocnice Milosrdných bratří, Nemocnice Kyjov, Úrazové nemocnice v Brně a Vojenské nemocnice Brno, účastnit se aktivit zaměřených na posílení základních komunikačních dovedností a jejich další rozvoj. Cílem je zvýšit konkurenceschopnost nelékařských zdravotnických pracovníků na současném trhu práce.
Oblast komunikace a témata související s touto problematikou se konečně dostávají do popředí zájmu celé společnosti. Poptávka je vysoká, avšak ve formě, kterou nabízí tým odborníků Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, doposud málo dostupná. V rámci všech klíčových aktivit budou mít nelékařští zdravotničtí pracovníci možnost projít simulační výukou komunikačních dovedností. Simulace využívá přístup „učení se z chyb“, který pohlíží na chyby jako na příležitost motivující k dalšímu vzdělávání. Prostřednictvím simulace je možné vyzkoušet si a nacvičit prakticky jakékoli situace, které mohou nejen v prostředí zdravotnického zařízení nastat.

Klíčová role zpětné vazby

Výuka je založena na komunikaci účastníka výuky s pacientem nebo jeho příbuzným, kterého představuje profesionální herec. Herci se řídí předem vypracovaným scénářem a pokyny psychologů. Průběh simulované situace je ostatními účastníky sledován prostřednictvím audiovizuální techniky z debriefingové místnosti a současně je z něj pořizován záznam. Po ukončení simulace psycholog situaci s účastníky podrobně rozebírá. Tato zpětná vazba hraje ve výuce klíčovou roli a nabytá zkušenost zúčastněným umožní vědomě volit vhodnou komunikační strategii a přístup k pacientovi a vyvarovat se tak neadekvátních reakcí. Náplň projektu je v této formě v současnosti v České republice zcela jedinečná.
Náklady budou hrazeny z prostředků Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Červnem projekt vstupuje do realizační fáze pro období 2014–2015. Získaná částka přesahuje 2,2 milionu Kč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?