Uměním pomáhat Cestě domů

23. 11. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Nezisková organizace Cesta domů pořádá tradiční benefiční aukci uměleckých děl, která se uskuteční ve čtvrtek 26. listopadu od 19:00 v kostele Sv. Anny - Pražské křižovatce (Zlatá ulice, Praha 1).


Aukce Cesty domů si postupem času získala takový zájem a uznání ze stran dražitelů i umělců, že se letos koná již po páté. Stejně jako v minulých letech věnovali všichni umělci svá díla do aukce zdarma, a tak je možné vybírat z pestré skladby téměř dvou set grafik, kreseb, maleb, fotografií a plastik od významných autorů nejstarší generace jakými jsou například Karel Malich, Stanislav Kolíbal, Alena Kučerová či Adolf Born. Stejně tak jsou zastoupeni umělci střední generace jako František Skála, Čestmír Suška či Martin Mainer. Nechybějí ani zvučná jména mladé generace v čele s Krištofem Kinterou nebo nadějní mladí, příkladně Alžběta Baštová, Jan Martínek nebo Maria Makeeva.

Letošní ročník přináší hned dvě novinky: část děl se bude dražit v tzv. tiché aukci. „Chceme tím vyjít vstříc i těm, kdo jsou zdaleka nebo patří mezi váhavější povahy a při vlastní aukci nemají odvahu konkurovat zkušeným dražitelům. Tato část aukce probíhá již měsíc před samotnou aukcí a v den aukce paralelně s dražbou s licitátorem. Bylo náročné zvolit, které dílo bude určeno pro který způsob dražby; nakonec jsme dělili autory a výtvarné techniky spravedlivě do obou částí, aby bylo z čeho vybírat. Snad si většina děl takto najde i svého kupce – díla jsou rozmanitá, krásná a hodnotná,“ uvedla koordinátorka aukce Cesty domů Barbora Kubíčková.

Druhou novinkou je místo konání – Pražská křižovatka, tedy unikátně rekonstruovaný kostel sv. Anny, kde pro letošek díky spolupráci s nadací VIZE97 aukce proběhne.
Po skončení aukce bude až do konce roku 2015 probíhat poaukční prodej na internetových stránkách Cesty domů. Případní další zájemci si tak mohou koupit díla na aukci nevydražená. Díla jsou k vidění v on-line katalogu na www.cestadomu.cz/aukce a v den aukce od 14 hodin v Pražské křižovatce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?