Umisťování pacientů do nemocnic se výrazně zlepšilo, řekl Schwarz

25. 6. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Přebírání pacientů pražské záchranné služby nemocnicemi se po dubnovém zásahu ministerstva zdravotnictví výrazně zlepšilo, ale ojedinělé excesy stále přetrvávají. Na tiskové konferenci to uvedl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.


Obává se však prázdnin, kdy bude na některých odděleních pražských nemocnic omezen provoz, což povede ke snížení jejich lůžkové kapacity.

Zatímco v březnu záchranné službě za měsíc nemocnice odmítly 165 pacientů, v současné době jde o jeden až dva případy týdně, uvedl Schwarz. Situace se zlepšila po té, co ministerstvo svým zařízením nařídilo, aby pacienty v Praze musela od záchranné služby převzít nejbližší nemocnice. Ke stejnému postupu vyzvalo i ostatní pražské a středočeské nemocnice.

V současné době jsou podle Schwarze problémy především s cévními mozkovými příhodami a otravami, protože takto specializovaných lůžek je v metropoli nedostatek. „Chtělo by to koncepční řešení, aby se tak kapacita navýšila, ale to zatím nikdo neprovedl,“ poznamenal ředitel.

Obává se, že se situace znovu zkomplikuje v létě, protože pražské nemocnice budou kvůli dovoleným a opravám omezovat provoz některých oddělení. Tato volna přitom nikdo nekoordinuje. „Sníží se tím počet volných lůžek, takže se ty problémy logicky vyhrotí. My totiž máme výjezdů pořád přibližně stejně,“ varoval Schwarz.

Na problém s umisťováním pacientů ředitel pražské záchranky upozornil, když v dubnu zveřejnil případ, jak záchranáři přes hodinu vozili po Praze ženu s otravou, protože ji postupně odmítlo přijmout sedm nemocnic. Ministerstvo se týden na to se Schwarzem a řediteli pražských nemocnic dohodlo na novém přístupu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?