Úmrtí na chřipku v ČR v této sezoně je 31, komplikací 164

23. 1. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Na chřipku zemřelo v ČR v této sezoně již 31 lidí a s komplikacemi jich bylo hospitalizováno 164. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Nemocnice dávají pacientům s komplikacemi antivirotika - Tamiflu se podle mluvčí k dnešku vybralo 600 balení a Relenzy 300 balení.

K dispozici je celkem 9000 balení Tamiflu a 1440 balení Relenzy. Lékaři z celé republiky se mohou poradit o postupu léčby s odborníky ze střediska v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

Epidemie chřipky v ČR podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty pokračuje, vrcholit by mohla do dvou týdnů. Dosavadní průběh epidemie se podle Valenty nevymyká běžným epidemickým rokům.

V třetím lednovém týdnu stouply počty akutních respiračních onemocnění v průměru o sedm procent, počty případů chřipky o 60 procent. Na Karlovarsku a Plzeňsku ale už začaly počty onemocnění klesat.

Očkování je i v epidemii možné, ovšem s rizikem, že se člověk setká s nákazou dřív, než se u něj vytvoří imunita. V odůvodněných případech je i tak podle Valenty vhodné, protože přinejmenším ochrání před vážnými komplikacemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?