Úmrtnost malých dětí klesá téměř v každé zemi

25. 5. 2010 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětská úmrtnost ve světě zřejmě klesá rychleji, než se dosud předpokládalo. Úmrtnost dětí do pěti let se snížila téměř v každé zemi, uvádějí američtí vědci v nové studii. K novým číslům se dopracovali novou metodou, jež je podle nich dokonalejší a přesnější než dosavadní způsoby.


Tým vědců z Washingtonské univerzity uvádí, že počet úmrtí dětí ve věku do pěti let klesne letos na 7,7 milionu z 11,9 milionu v roce 1990.

Jejich výsledky jsou podobné jako závěry zprávy UNICEF ze září. V ní se uvádí, že lepší prevencí před malárií a používáním léků na ochranu novorozenců, jejichž matky byly infikovány nemocí AIDS, se snížila úmrtnost dětí do věku pěti let z 12,5 milionu v roce 1990 na 8,8 milionu v roce 2008.

„Předchozí zprávy uváděly, že dětská úmrtnost klesá pomalu a novorozenecká úmrtnost zůstává téměř stejná,“ řekla vedoucí studie Julie Knollová Rajaratnamová. „Jsme schopni shromáždit dvojnásobné množství dat a zlepšit přesnost odhadů. Zjistili jsme, že dětem se daří lépe než kdykoli předtím v minulosti, hlavně v prvních měsících života.“

Loni zemřelo ve světě 3,1 milionu novorozenců, 2,3 milionů kojenců a 2,3 milionu dětí do věku od jednoho až čtyři roky.

Tým amerických vědců v čele s Knollovou zjistil, že úmrtnost dětí do věku pěti let klesá v každém regionu světa; roste jen ve Svazijsku, Lesothu, Rovníkové Guineji a ostrovním státě Antigua a Barbuda.

Úmrtnost dětí každým rokem klesá o více než dvě procenta.

„Jedním z největších výdobytků posledních 20 let je neuvěřitelný pokrok v zemích, které měly v historii nejvyšší dětskou úmrtnost na světě,“ uvedl kolega Knollové Rajaratnamové Christopher Murray.

Například v Etiopii v roce 1990 zemřelo 202 z tisíce dětí do pěti let, což je jeden z nejvyšších počtů na světě. Do roku 2010 toto číslo pokleslo o polovinu na 101 na tisíc dětí.

V Singapuru zemřelo v roce 1990 každé osmé z tisíce dětí, ale nyní z tisíce zemřou dvě děti do pěti let.

Ve Spojených státech, které zaujímají v žebříčku 42. místo, zemře nyní do pěti let věku 6,7 dítěte z tisíce.

Stejná situace je v Chile, kde je to 6,5 z tisíce, daleko vepředu je například Portugalsko a Švédsko, kde je to 3,3 respektive 2,7 na tisíc dětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?