UNICEF hlásí výrazné snížení dětské úmrtnosti ve světě

15. 9. 2011 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Úmrtnost dětí před dosažením pěti let věku se v celosvětovém měřítku výrazně snížila z 12 milionů úmrtí v roce 1990 na 7,6 milionu loni. Vyplývá to ze zprávy Světové zdravotnické organizace a Mezinárodního dětského fondu OSN (UNICEF), která byla ve středu zveřejněna v Chicagu.


Ve srovnání se stavem před dvaceti lety umírá dnes každý den o 12 tisíc dětí méně. Dokonce i v subsaharské Africe, kde je úmrtnost největší, zjistili odborníci dvojnásobné zlepšení. Dokazuje to podle expertů UNICEF, že i ty nejchudší země světa mohou v péči o novorozence dosáhnout výrazných úspěchů.

Navzdory pozitivní statistice ale problémy přetrvávají. Přes 21 tisíc dětí každý den zemře na následky chorob, jimž je možné předcházet. Snižování úmrtnosti dětí nedosáhne cíle pro rok 2015, který stanovila OSN - ve srovnání s rokem 2000 se měla snížit o dvě třetiny. Důvodem je nedostatek peněz na zdravotní prevenci a očkování.

Na pozitivním trendu snižování dětské úmrtnosti má podle UNICEF vliv hlavně dostupnost lékařské péče, prevence, kvalita samotné léčby, ale i přístup k vakcínám, čisté vodě a vydatné stravě. Mnohé africké země například zrušily poplatky za péči o novorozence a jejich matky, což úmrtnost okamžitě výrazně snížilo.

Plnou polovinu ze všech dětských úmrtí ve věku pod pět let tvoří případy z pěti zemí: z Indie, Nigérie, Konžské demokratické republiky, Pákistánu a Číny. Přes 40 procent úmrtí dětí do pěti let připadá na prvních pět měsíců života, 70 procent na první rok.

Zatímco ve vyspělých zemích umírá do pěti let života jedno dítě ze 143, v subsaharské Africe je poměr jedna ku osmi a v jižní Asii jedna ku patnácti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?