Unie pacientů ocenila v anketě Lékař roku profesorku Königovou

6. 4. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Za celoživotní přínos medicíně byla ve čtvrtém ročníku ankety Lékař roku oceněna profesorka plastické chirurgie a popáleninové medicíny Radana Königová, nestorka oboru a nositelka čestného titulu České lékařské komory Rytířka českého lékařského stavu. Ocenění Lékař roku 2011 předala dnes na Nové scéně Národního divadla Unie pacientů šesti lékařům a zvláštní ocenění udělila humanitární společnosti Lékaři bez hranic.


Loni obdržel zvláštní ocenění od Unie pacientů ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) za to, že odvrátil odchody až 4000 doktorů z nemocnic, kteří se v odborové akci Děkujeme, odcházíme domáhali zvýšení platů. Letos je patronem ankety.

Unie pacientů udělila vedle zvláštního ocenění šest cen, o třech rozhodla veřejnost, o třech odborníci. Nejvíc hlasů získali od veřejnosti v kategorii praktický lékař pro dospělé Dalibor Stoszek z Hořic v Podkrkonoší, v kategorii lékař u lůžka Michal Turek z porodnicko-gynekologického oddělení Nemocnice Písek a v kategorii lékař specialista Petr Kultan z ambulance gastroenterologie Karvinské hornické nemocnice.

Odborníci udělili Hippokratovu cenu dětskému chirurgovi z pražské Fakultní nemocnice Motol Janu Trachtovi. Jeho specializací je dětská urologie, své zkušenosti uplatnil na sedmi misích Lékařů bez hranic, například po zemětřesení na Haiti.

Jeseniovu cenu za přínos pro pokrok v medicíně si odnesl Michal Dubský z Centra diabetologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Hlavním tématem jeho doktorandského studia je léčba ischemické choroby dolních končetin pomocí kmenových buněk.

Společnost Lékaři bez hranic dostala zvláštní ocenění za humanitární pomoc obětem zemětřesení v Turecku loni v listopadu a za další projekty v oblastech sužovaných válkami a v rozvojových zemích. Unie pacientů je občanské sdružení se zhruba 15.000 členy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?