Unikátní implantát při operaci lebky

9. 2. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako první jej v České republice použili chirurgové v Českých Budějovicích.


Štěstí v neštěstí měl 57letý Zdeněk Kvapil z Římova na Českobudějovicku, kterému lékaři zjistili téměř před rokem nádor v hlavě.

Po jeho chirurgickém vyjmutí přišla komplikace, když mu začala na lebce v místě operačního zákroku hnít kost. Neurochirurgové Nemocnice České Budějovice se proto rozhodli, že pro lebeční náhradu použijí unikátní, v České republice doposud nepoužitý materiál - tzv. hydroxyapatit, který je svoji strukturou natolik podobný lidské kosti, že umožní lehčí srůst s živou tkání.

Kvapil se tak počátkem prosince stal prvním pacientem v Česku, který ve svém těle tento materiál má. V úterý předstoupil před novináře na tiskové konferenci nemocnice.

„Jsem velmi spokojený, že lékaři našli pro mě tento materiál, který moje tělo konečně přijalo.
Podstoupil jsem tři operace a nechtěl bych další,“ řekl Právu Kvapil, na kterém není poznat, že má místo části lebky umělou náhradu.

Právě snížení rizika infekce, případně dalších pooperačních komplikací je hlavní výhodou hydroxyapatitu.
„Tato synteticky vytvořená tkáň odpovídá porézní strukturou a chemickým složením originální kostní mateřské tkáni. Její ojedinělé vlastnosti umožňují vrůstání kostních buněk a konečnou přestavbu implantátu ve vlastní živou kost,“ vysvětlil zástupce primáře neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice Vladimír Přibáň, který pacienta operoval.

Protože se materiál osvědčil, před týdnem operovali lékaři další pacientku. „Dnes jdu domu a s chutí uvařím oběd. Jsem ráda, že to takhle dopadlo. Navíc bych se chtěla vrátit do práce a lékaři mi dali naději, že by to mohlo být už od nového školního roku. Pracovala jsem předtím jako asistentka pedagoga,“ řekla Právu Monika Šimková z Prachatic, která je tak druhou pacientkou v ČR s tímto materiálem v hlavě.

S pojišťovnami budou jednat o proplácení

Hydroxyapatit se podle lékařů používá na západ od ČR již několik let, lebečních implantátů bylo vyrobeno již na 1500. Nevýhodou nového materiálu je jeho cena. Je dvakrát až třikrát dražší než běžné syntetické náhrady. Pohybuje se okolo 200 tisíc za implantát.

„Českobudějovická nemocnice hospodaří natolik dobře, že jsme si ji mohli dovolit zafinancovat ze svých vlastních zdrojů a nyní budeme jednat s pojišťovnami, jestli nám materiál proplatí,“ řekl Právu mluvčí Nemocnice České Budějovice Jan Dušek.

Vyšší cenu podle primáře neurochirurgického oddělení Vladimíra Chlouby kompenzuje snížení rizika následné infekce, která klasickou léčbu vždy prodraží. Pokud budou pojišťovny implantáty proplácet, plánuje nemocnice provést asi deset podobných zákroků za rok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?