Unikátní kamión vozí prevenci a zachraňuje životy

20. 10. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Mobilní ordinace. Unikátní projekt, o kterém Právo jako první informovalo už loni, má za sebou necelý rok aktivního života a v těchto dnech za velkého zájmu odborníků i laiků zaparkovala na právě probíhajícím zdravotnickém veletrhu v Brně.


A provozovatelé se mohou pochlubit nejen dětskou prevencí v péči o chrup, kterou tato laboratoř na kolech především přiváží.

„Skutečně hlavní náplní naší neziskové občanské společnosti Nechci kazy je dětská preventivní péče o chrup. Za zhruba sedm měsíců provozu prošlo naší plně vybavenou ordinací téměř 15 000 dětí. Ty všechny jsme nejprve přímo ve třídách mateřských škol samozřejmě se souhlasem rodičů přesvědčili, aby se přišly do ordinace podívat. Hlavním cílem totiž je, aby děti ztratily panický strach před zubaři a také aby se naučily správně o chrup pečovat. V další fázi předpokládáme i vlastní skutečné prohlídky chrupu, které budou již v rámci praxe provádět medici,“ uvedl za občanské sdružení spoluautor nápadu pojízdné ordinace Lukáš Kaloš.

Třicetiletý inženýr studuje sám nyní stomatologii a jak říká, díky svému věku má přece jen od mladších studentů poněkud odstup od problému a zpočátku byl současnou neznalostí populace o zubní hygienu velmi překvapen. Ordinace, která zabírá celkem 100 čtverečních metrů parkovací plochy a má vlastních 70 m2 ordinačních prostor však „nejde jen po zubech“.

Při svých zastávkách v ní skutečně již ordinují i specialisté - provádějí se zde prohlídky k odhalení zeleného zákalu a rakoviny kůže.

Tato prevence funguje jen tři měsíce a má už velmi zásadní výsledky. Při prohlídkách 214 pacientů našli lékaři 15 zelených zákalů. U 481 klientů v obcích severní a části jižní Moravy s vyšetřením na melanom objevili dokonce 14 nádorů a z toho pět zhoubných případů rakoviny kůže.

„Troufám si říct, že těm lidem to zachránilo život,“ dodává inženýr Kaloš. Posádce pojízdné laboratoře, která už najezdila zhruba 3000 kilometrů, již naštěstí vycházejí vstříc i úředníci z ministerstva zdravotnictví a v poslední volné ordinaci už brzo předpokládají vyšetřování i rakoviny tlustého střeva.

Zákroky hradí pojišťovna a klienti si vesměs nemohou vynachválit fakt, že během jediného dopoledne zvládnou několik vyšetření, na která by většinou museli dojet v době své dovolené.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?