Unikátní operace - paprsek místo skalpelu

8. 7. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Už několik let se v Česku úspěšně rozvíjí radiochirurgie. Je to obor budoucnosti, protože dokáže unikátní operace provést bez narušení tkáně. Skalpel nahrazuje paprsek záření.


Česko má nyní dva nejmodernější takovéto přístroje: v pražské Nemocnici Na Homolce byl v dubnu uveden do provozu nový Leksellův gama nůž a v ostravské fakultní nemocnici zatím jediný robotický ozařovač ve střední Evropě, tzv. CyberKnife.

Oba přístroje mají být maximálně využity tak, aby investice, která dohromady přesáhla 330 miliónů korun, byla co nejefektivnější.

V čem je rozdíl

I když se na první pohled zdá, že oba přístroje jsou stejné, je mezi nimi určitý rozdíl.

- Gama nůž je kobaltový ozařovač, který využívá přirozený radioizotop.

- Kybernetický nůž využívá jako zdroj umělé záření.

Zatímco gama nůž je konstrukčně postaven tak, že ozařuje nádory hlavy a krku a končí u druhého krčního obratle, ostravský kybernetický nůž umožňuje radiochirurgii na celém těle. Horší je kybernetický nůž jen v tom, že má delší ozařovací časy, a tak stihne vyléčit méně pacientů. Jedno ozáření na něm může trvat hodinu či tři, zatímco na gama noži jsou to jen desítky minut.

Rybář z Chomutova

Sedím proti 62letému muži, na první pohled statné postavy. Josef Zamastil z Chomutova. „Jsem devět let po operaci adenomu hypofýzy, tedy nezhoubného nádoru podvěsku mozkového, kterou mi dělali v Ústí nad Labem. Dlouhou dobu bylo všechno v pořádku, ale teď se nemoc vrátila,“ říká Josef Zamastil. „Bezdůvodně se motám. Neustále mne bolí půlka hlavy. Někdy zvracím, v noci se budím bolestí, a když jdu po chodníku, nemohu se otočit za auty,“ vypráví svůj příběh.

Rád je u vody, kde rybaří. „Jenže když nahodím, hned sebou šlehnu o zem. Z vln se mi zamotá hlava. Proto si slibuji, že zákrok na gama noži mě mých potíží zbaví. Dělám ještě maséra a rád bych se k tomuto povolání vrátil,“ usmívá se Josef Zamastil.

Ozáření na gama noži bylo jednorázové a trvalo 40 minut. Domů ho po zákroku odvezla manželka autem.

„Cítím se velmi dobře a věřím, že nádor už neporoste. Pro kvalitu života je to moc důležité,“ loučí se Josef Zamastil.

„Po první operaci se při kontrolách ukázalo, že zbytek nádoru, který byl chirurgicky nedosažitelný, se začal zvětšovat. A naším cílem je zastavit růst tak, aby do budoucna neohrožoval pacientovo zdraví,“ vysvětluje docent Roman Liščák, primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie pražské Nemocnice Na Homolce.

Ve světové špičce

Nový model gama nože se jmenuje Perfexion a je v současné době nejmodernějším radiochirurgickým přístrojem na světě. Stál 130 miliónů korun a Homolka na něj získala peníze ze státního rozpočtu. Nahradil starší typ přístroje, který sloužil na Homolce jako na jediném pracovišti v ČR 17 let a patřil Nadaci Charty 77.

„Starý gama nůž odebrala firma Elektra, která jako jediná na světě gama nože vyrábí, demontovala ho a odvezla zpět do Švédska,“ říká docent Liščák.

Vysvětluje, že Homolka má s radiochirurgií velké zkušenosti. Na starém gama noži léčila ročně zhruba 800 pacientů, a to patřilo k absolutní světové špičce. Celosvětový průměr je zhruba 260 pacientů ročně. Celkem Homolka na původním gama noži vyléčila 10 500 pacientů a pražské pracoviště patří mezi uznávanou světovou špičku.

Kam chirurg nemůže

Ozařovací metoda na gama noži v mnoha případech nahradí riskantní otevřenou operaci a nebo umožní vyléčit pacienty, u nichž otevřená operace vůbec není možná. Pacientovi se neotvírá hlava skalpelem, pouze má na hlavě nasazen tzv. stereotaktický rám, který umožňuje zaměřit chorobné ložisko uvnitř hlavy. To je jediný diskomfort.

Asi ve 20 až 30 procentech je léčba na gama noži použita v kombinaci s jiným léčebným postupem, kde by samotná operace buď nevedla k vyléčení, nebo je kombinovaný postup pro pacienta bezpečnější.

K zaměření chorobného ložiska se využívají zobrazovací metody. Především magnetická rezonance, angiografie a počítačová tomografie. Pacient je umístěn na pohyblivé lůžko gama nože s hlavou uchycenou do polohovacího systému prostřednictvím stereotaktického rámu. V novém gama noži je 192 kobaltových zářičů. Jejich paprsky se protínají v jediném průsečíku - jsou cíleny do místa, kde se nachází chorobné ložisko. To se ozáří bez poškození okolní mozkové tkáně.

Lůžko zajede do ozařovacího prostoru a během několika minut nebo desítek minut je zákrok proveden. Většina zákroků se provádí ambulantně. Na rozdíl od klasické operace není po léčbě gama nožem nutná rekonvalescence a pacient je schopen pokračovat další den v zaběhlém životním stylu.

Výsledek radiochirurgické léčby ale není patrný ihned po výkonu. Projeví se až s odstupem několika měsíců nebo i roků. Proto pacienti musejí chodit na pravidelné kontroly.

Výhody Perfexionu

Nová konstrukce gama nože na rozdíl od předcházejícího typu zvětšila ozařovací prostor o 300 procent. Počet léčebných diagnóz stoupl o 10 až 20 procent a léčí se oblasti hlavy a krku do druhého obratle. Doba záření se proti starému typu zkrátila o třetinu až polovinu původní doby a průměrná doba ozáření je 30 minut. Proto je možné léčit i vícečetné nádory, například metastázy umístěné v různých částech hlavy, a to při jednom jediném nasazení stereotaktického rámu na hlavu.

Nejmodernější gama nůž Perfexion se zatím používá v 70 nemocnicích na světě. Většinou v USA a Japonsku. V Evropě je zatím 10 těchto přístrojů. Na Homolku se jezdí léčit také cizinci, v současné době zejména z Polska a Ukrajiny.

Jeden zákrok stojí 46 tisíc korun, což je ve srovnání s cenou ve světě velmi málo, protože průměrná cena v Evropě je 7 až 10 tisíc eur, ale i 15 až 20 tisíc eur, podle povahy onemocnění. V USA je to ještě víc.

Ostrava spouští kybernetický nůž

V ostravské fakultní nemocnici na onkologické klinice je nyní uváděn do plného provozu tzv. CyberKnife neboli kybernetický nůž. To dává ostravským odborníkům možnost léčit i pacienty, kterým v minulosti nebylo možné pomoci. A onkologicky nemocní z celé ČR tak dostávají novou naději. „Jde o špičkový robotický ozařovač, který se vyrábí teprve devět let, takže je nejžhavější světovou novinkou na poli onkologické léčby. Specializuje se nejen na oblast mozku, ale léčí i nádory v jiných oblastech těla,“ vysvětluje doktor David Feltl, přednosta onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

„Kybernetický nůž ozařuje s 10 až 30krát větší přesností než jiné lineární urychlovače. Program sleduje pohyblivý cíl nádoru, například v plicích nebo játrech, a dokáže směr ozařování tomuto pohybu přizpůsobit s přesností na dva milimetry. To dosud možné nebylo,“ tvrdí Feltl.

Právě díky této extrémní přesnosti se podstatně rozšiřují možnosti v léčbě malých nádorů v blízkosti životně důležitých struktur.

„Jde například o karcinom plic, prostaty, jater, slinivky, hlavy a krku, umožní ozařovat oblasti mozku a míchy, metastáz i recidivujících nádorů. Limit je zhruba do pěti centimetrů velikosti nádoru,“ říká přednosta kliniky doktor Feltl.

Kybernetický nůž je podle něj obrovským přínosem pro onkologické pacienty z celé republiky i z okolních zemí, které podobný přístroj zatím nemají k dispozici. Léčba je ambulantní. Na rozdíl od radioterapie, která probíhá ve frakcích a trvá šest až osm týdnů, kybernetický nůž umožňuje radiochirurgii, to znamená, že pracuje jednorázově nebo v několika málo aplikacích. Místo 8,5 týdne je pacient léčen 2 až 10 dnů se stejným výsledkem, nižší toxicitou a ve srovnání s léčbou cytostatiky i levněji.

I když přístroj stál 200 miliónů korun, má být využit kromě sobot a nedělí 12 až 16 hodin denně. V Evropě je zhruba 15 takovýchto přístrojů, nejvíce v Německu, ve Francii a v Itálii. Česko tak patří ve vybavení tímto přístrojem ke světové špičce. Přednosta Feltl počítá s tím, že na kybernetickém noži bude klinika schopna léčit 600 až 800 indikovaných pacientů ročně.

Jedinou nevýhodou je, že ozařování po celém těle je delší, a tak počet denních pacientů ve srovnání s gama nožem je zhruba poloviční. Homolka i fakultní ostravská nemocnice chtějí odborně spolupracovat tak, aby každý pacient, který v ČR zákrok na uvedených přístrojích potřebuje, ho skutečně dostal.

X-nůž v Brně

Masarykův onkologický ústav v Brně bude využívat radiochirurgii k odstraňování nádorových metastáz na játrech, plicích, prostatě i obratlích, a to s využitím svého X-nože.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?