Univerzita rozšíří studium o biomedicínské inženýrství

10. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Technická univerzita v Liberci rozšíří v příštím akademickém roce nabídku studia na Ústavu zdravotnických studií (ÚZS) o nový magisterský obor biomedicínské inženýrství. Informovala o tom mluvčí TUL Jaroslava Kočárková.


„Ke studiu může být přijat pouze ten, kdo úspěšně absolvoval bakalářský obor odpovídajícího zaměření a získal odbornou způsobilost k výkonu povolání biomedicínského technika,“ upřesňuje Marie Froňková z ÚZS.

Ten nabízí škola od roku 2008. Jeho absolventi nacházejí velmi dobré uplatnění.

Bez inženýrů se medicína neobejde

Biomedicínské inženýrství spojuje inženýrské (elektrotechnické, elektronické a kybernetické) oblasti, fyzikální, matematické i biologické zkušenosti a dovednosti pro řešení praktických otázek medicíny a různých dalších odvětví biologie.

„Biomedicínský inženýr je v současných sofistikovaných zdravotnických zařízeních nepostradatelným odborníkem. Obsluhuje složité přístroje, například na jednotkách intenzivní péče nebo ovládá magnetickou rezonanci,“ zdůraznil profesor Aleš Richter z TUL.

Podle něj se možnosti uplatnění nabízejí také při využívání robotických systémů při rehabilitaci, kde chytré zařízení dokáže třeba koordinovat rovnováhu člověka, který se znova učí chodit.
„Máme spolehlivé signály, že enormní zájem o absolventy tohoto oboru budou mít nejen nemocnice, ale i některá špičková lékařská pracoviště v Praze, například Institut klinické a experimentální medicíny,“ konstatoval rektor TUL Zdeněk Kůs.

Dodal, že na výuce se bude významnou měrou podílet Fakulta mechatroniky a mezioborových inženýrských studií, která zajistí výuku v předmětech týkajících se elektrotechniky, elektroniky, mechatroniky, řídicí, měřicí a výpočetní techniky a umělé inteligence. „Univerzita bude spolupracovat s libereckou nemocnicí, ale také s odborníky z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze,“ dodal profesor Kůs.

Podle ředitele Krajské nemocnice Liberec Luďka Nečesaného je nový program liberecké univerzity šitý na míru českému zdravotnictví. Nemocnice mají podle něj vysoce specializovaná pracoviště s nákladnou a složitou přístrojovou technikou, kde najdou absolventi tohoto oboru perspektivní uplatnění.

„S ohledem na dynamický vývoj medicíny se objevují stále složitější přístroje a zvyšují se proto nároky na odborné znalosti v technické rovině. Technicky a zároveň medicínsky vzdělaní odborníci jsou pro zdravotnictví skutečnou „trefou do černého“,“ řekl už dříve Nečesaný.

Přihlášky k prezenčnímu studiu přijímá TUL do 10. srpna 2014 pro první kolo, pro druhé kolo do 10. září 2014.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?