ÚOHS: FN Olomouc musí zaplatit pokutu 150.000 korun

19. 12. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Olomouc musí zaplatit pokutu 150.000 korun za chyby při nákupu nábytku za téměř sedm milionů korun. Rozhodnutí je pravomocné, potvrdil ho předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. ČTK to zjistila z webu úřadu.


Nemocnice v roce 2007 oslovila nejdříve pět firem a z nich vybrala tu nejlevnější - podnikatele z Valašského Meziříčí Jakuba Drábka. S ním ale následně uzavřela rámcovou smlouvu na plnění, která už byla ale bez soutěže. Soutěžilo se tak pouze o menší část zakázky za 239.000 korun, zbývajících více než šest milionů nikoliv.

Podle ÚOHS je tento postup v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách a mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Nemocnice měla zakázku zadat podle odpovídajícího celkového objemu v příslušném zadávacím řízení, do kterého by se mohlo přihlásit více firem.

O tom rozhodli Rafajovi podřízení už loni v říjnu. Nemocnice se odvolala pouze proti pokutě. Tvrdila, že zákon neporušila úmyslně, pokuta se jí zdála příliš velká. Rafaj nyní potvrdil závěry svých podřízených. Zdůraznil, že se soutěžilo pouze o marginální část zakázky.

Nemocnice měla problémy se zakázkami už v minulosti. Krajský soud v Brně jí letos potvrdil půlmilionovou pokutu za chyby v zakázkách na modernizaci přístrojů. Zdravotnické zařízení na zakázky nevypisovalo otevřené tendry, ale používalo jednací řízení bez uveřejnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?