ÚOHS odhalil chyby v milionovém tendru Státního zdravotního ústavu

12. 9. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zdravotní ústav (SZÚ) chyboval v tendru s předpokládanou hodnotou 27 milionů korun, v němž hledal mimo jiné dodavatele hlukových map pro hlavní železniční tratě v ČR a pražské letiště v Ruzyni. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tyto dvě části tendru zrušil, pokutu neuložil. Rozhodnutí je pravomocné, ústav se neodvolal. ČTK to zjistila z webu ÚOHS.


Podle ředitelky ústavu Jitky Sosnovcové jedinou chybou bylo, že hodnotící kritérium zaměřené na kvalitu nabídky definoval ústav volněji, než stanoví zákon. Zadávací dokumentace vycházela z legislativy EU a schválila ji porada vedení ministerstva zdravotnictví, které je zřizovatelem ústavu, uvedla.

ÚOHS se zabýval zejména dílčím hodnotícím kritériem, které se týkalo metodologie a technického zpracování projektu. Podle úřadu SZÚ nepostupoval transparentně. Nebylo jasné, jaké řešení bude preferovat.

„Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

„Toto byla první zkušenost SZÚ s tímto typem projektu v režimu veřejné zakázky, u něhož způsob odborného hodnocení, včetně definování požadavků na vlastnosti díla v oblasti strategického hlukového mapování, není bohužel jednoduchý,“ uvedla Sosnovcová.

Připomněla, že SZÚ se snažil, aby se do tendru mohlo přihlásit co nejvíce uchazečů. Minulá kola byla řešena formou jednacího řízení bez uveřejnění, tentokrát ústav přistoupil k otevřenému řízení - nadlimitní veřejné zakázce.

Antimonopolní úřad pokutu ústavu neuložil, protože nebyla uzavřena smlouva s vítězem. Sosnovcová potvrdila, že ústav nikdy neměl v úmyslu uzavřít smlouvu bez stanoviska ÚOHS.

SZÚ vypsal zakázku před dvěma lety. Byla rozdělená na tři části. Kromě map pro železnici a ruzyňské letiště, ve kterých byly chyby, hledal ústav dodavatele map pro aglomerace Ostravy, Plzně, Ústí nad Labem a Teplic, Liberce a Olomouce. Firmy se mohly ucházet o zpracování jednotlivých částí nebo o celý soubor strategických hlukových map.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?