ÚOHS pozastavil obří tendr na přestavbu náchodské nemocnice

30. 8. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil obří tendr Královéhradeckého kraje na modernizaci a dostavbu Oblastní nemocnice v Náchodě. Kraj tak nemůže v soutěži pokračovat. ČTK to potvrdil antimonopolní úřad. O miliardovou zakázku se uchází sedm subjektů, cenové nabídky ještě nepodaly. Správní řízení týkající se zakázky antimonopolní úřad vede od konce května, rozhodnutí zatím nevydal.


„Důvodem vydání opatření bylo to, aby uchazečům o zakázku nevznikaly zbytečné náklady v souvislosti s vypracováním nabídek,“ uvedl šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Předběžné opatření podle něj platí do doby nabytí právní moci rozhodnutí ve věci nebo dokud jej úřad nezruší. Zakázkou se úřad zabývá na návrh společnosti CGM Czech. Ta si stěžovala na údajně příliš přísné kvalifikační podmínky.

Hradecký kraj věří, že ÚOHS předběžné opatření brzy zruší a soutěž bude pokračovat. „ÚOHS tímto krokem reagoval na námitky uchazečů. Z pohledu úřadu bylo potřeba doplnit projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení, aby mohl kvalifikovaně zhodnotit předmět zakázky. Kraj všechny potřebné podklady zaslal již v úterý, a proto očekáváme, že předběžné opatření bude v nejbližší době zrušeno,“ uvedl mluvčí hradeckého hejtmanství Imrich Dioszegi.

Žádosti o účast v tendru zájemci podali v červenci. Cenové nabídky budou moci podat ti, kteří splní kvalifikační kritéria. Žádosti o účast v tendru podaly firmy OHL ŽS, Průmstav, BAK, VCES a Skanska. Zakázku chce získat i Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief, a také Sdružení Náchod, v němž figurují firmy Geosan a Strabag.

Kraj pod vedením ČSSD na projekt získal evropskou dotaci 125 milionů korun, o dalších téměř 300 milionů korun z unie usiluje. Na stavbu si kraj také chce vzít úvěr 600 milionů. Opoziční ODS stavbu pro její financování z úvěru kritizuje a označuje ji za megalomanský projekt. Podle ČSSD je nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje.

Stavba by mohla začít letos na podzim a hotová by podle zadávacích podmínek měla být za 27 měsíců. Předmětem zakázky jsou stavební práce a dodávky techniky pro operační sály. Dostavba v dolním areálu nemocnice se bude dělat za plného provozu nemocnice. Počítá se s vybudováním čtyř nových budov, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?