ÚOHS prověří tendr na opravu pavilonu léčebny v Jihlavě

10. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrická léčebna Jihlava možná chybovala ve způsobu, jakým ve veřejné zakázce přibližně za 40 milionů korun vybírala firmu na rekonstrukci jednoho z jejích pavilonů. Jejím postupem se bude nyní muset znovu zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).


Původně tendr vyhodnotil jako nezávadný. Krajský soud v Brně ale verdikt ÚOHS zrušil a vrátil mu jej k novému jednání. Proti tomu ÚOHS podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), který ji nyní zamítl, zjistila ČTK z elektronické databáze NSS.

Psychiatrická léčebna Jihlava vyhlásila veřejnou zakázku na rekonstrukci jednoho z pavilonů v srpnu 2007. V tendru zvítězila společnost PSJ holding (nyní PSJ). Jednomu z neúspěšných uchazečů, firmě Horácká stavební, se ale nelíbil způsob, jakým byl vítěz vybrán.

Firma poukazovala především na to, že výběrová komise ohodnotila její nabídku na záruku na dílo jako celek v trvání 144 měsíců, tedy 12 let, jako „zjevně nepřiměřenou“, aniž by to dostatečně odůvodnila.

U ostatních nabídek se doba záruky na dílo jako celek pohybovala od 60 do 96 měsíců. V hodnocení proto Horácká stavební za tento bod její nabídky dostala nula bodů, což přispělo k tomu, že tendr nevyhrála.

Podle krajského soudu v Brně lze souhlasit s výtkou Horácké stavební, že léčebna svým postupem porušila zákon. „Zadávací podmínky v tomto směru nebyly dostatečně jasné, a rozhodnutí zadavatele je proto fakticky zpětně nekontrolovatelné,“ uvedl krajský soud ve svém verdiktu z letošního dubna. Antimonopolní úřad chtěl verdikt krajského soudu v Brně zrušit, NSS mu ale nevyhověl. NSS zatím zveřejnil pouze rozsudek bez odůvodnění.

Antimonopolní úřad nemůže při svém zkoumání tendr zrušit, neboť léčebna již dávno podepsala s vítězem smlouvu. Může ale například udělit pokutu.
Horácká stavební je od května letošního roku v konkurzu.

Pavilon má podobu funkcionalistické stavby architekta Bohuslava Fuchse. V pavilonu bude takzvaný gerontopsychiatrický primariát, tedy oddělení pro pacienty nad 65 let věku. Oddělení bude mít 49 lůžek.

Nové pracoviště bude zajišťovat rehabilitaci těchto pacientů a bude se snažit o jejich návrat do společnosti. Práce na obnově jednoho z devíti psychiatrických pavilonů začaly předloni v prosinci. Předtím byl tento třípodlažní objekt kvůli dezolátnímu stavu několik let uzavřen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?