ÚOHS rozhodl o převzetí laboratoří

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) svým prvostupňovým rozhodnutím povolil skupině Mid Europa Partners Llp převzít společnosti Imuno, s. r. o., a Laboratoře Euromedic, s. r. o.




Spojení bylo povoleno až po detailním posouzení v tzv. druhé fázi řízení, kde se původní obavy z možného narušení hospodářské soutěže nepotvrdily. Rozhodnutí dosud není pravomocné a může proti němu být podán rozklad.
Skupina Mid Europa Partners působí na území České republiky mimo jiné v oblasti poskytování klinických laboratorních vyšetření, a to prostřednictvím společnosti AeskuLab Holding. Nabývané společnosti jsou v ČR rovněž činné v oblasti poskytování klinických laboratorních vyšetření, a to ve stejných odbornostech jako skupina Mid Europa Partners (biochemie, hematologie, mikrobiologie, imunologie, alergologie a patologie).

Celkové i lokální dopady

Úřad posuzoval spojení soutěžitelů jak z hlediska jeho dopadů na celorepublikový trh klinických laboratorních vyšetření obecně, tak i na věcných subtrzích laboratorních vyšetření v oborech biochemie, hematologie, mikrobiologie, alergologie a imunologie a patologie. Kromě toho se ÚOHS zabýval také vlivem spojení na lokální (krajské) trhy v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji.
S ohledem na skutečnosti, že na trzích, na nichž se činnosti spojujících se soutěžitelů překrývají, budou mít odběratelé zachovánu možnost výběru dodavatelů služeb klinických laboratorních vyšetření, kteří pro ně představují plnohodnotnou alternativu ke spojujícím se soutěžitelům, a že působení ve spojením dotčené oblasti je do značné míry regulováno (včetně ceny služeb laboratorních vyšetření), úřad uzavřel své šetření s tím, že v důsledku spojení nedojde k podstatnému narušení hospodářské soutěže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?