ÚOHS: Sjednocení doplatků přinese zdražení a potlačí konkurenci

7. 11. 2006 9:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Sjednocení doplatků za léky, na kterém se minulý týden shodli zástupci České lékárnické komory (ČLK), ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven, by mohlo vést ke zdražení. Uvedl to předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina...


Brno - Podle něj bude mít srovnání cen vliv na potlačení konkurence na trhu a zamezí příchodu nových dodavatelů.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt ČTK řekl, že stabilní doplatky budou nejdříve za rok a jejich výši nebudou určovat lékárníci. Platby pacientů budou vycházet z výše úhrad pojišťoven.

„Konkurence v případě lékáren je tak malá, že jediná možnost jak odlišit nabídku, je výše doplatků. V opačném případě už nebude mezi lékárnami žádný rozdíl,“ míní Pecina. Podle Cikrta však podléhají ceny léků a úhrady ze zdravotního pojištění už nyní regulaci. Politická a odborná diskuse by podle něj měla dospět k tomu, do jaké míry až tuto oblast regulovat.

Nápad sjednotit ceny léků na českém trhu zazněl minulý týden na sjezdu ČLK. Podle prezidenta ČLK Lubomíra Chudoby s ním souhlasí i náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň. „Pan náměstek Hroboň potvrdil, že záměrem ministerstva je připravit model, kdy doplatky budou stabilní ve všech lékárnách,“ prohlásil v pátek Chudoba. Pacienti by tak podle něj nemuseli hledat, kde žádaný lék pořídí nejlevněji.

Cikrt dodal, že ministerstvo nepočítá s pevnými doplatky, ale se stabilními doplatky, což je širší pojem. „Je třeba vybrat takové technické řešení, které bude v souladu se zájmy pacientů a nebude se protivit postoji ÚOHS,“ potvrdil.

V zahraničí, kde podobný systém funguje, léky prudce zdražily, varoval dnes bývalý ministr zdravotnictví David Rath. Že by stejný scénář hrozil i Česku, potvrdil dnes i antimonopolní úřad. Dlouhodobě by to vedlo k tomu, že lékárny, když by nebyly pod tlakem konkurence, by chtěly doplatky vyšší a vyšší,“ míní Pecina. Podobná změna by podle něj byla v ekonomickém zájmu ČLK.

„Když zavedeme stabilní doplatky, neznamená to automaticky, že dojde ke zdražení, nebo že budou doplatky pacientů nejvyšší, o tom nerozhodnou lékárníci,“ odmítl varování Cikrt.

Pokud by takovou změnu systému upravilo ministerstvo zdravotnictví vyhláškou nebo zákonem, ÚOHS nemá podle Peciny přímé možnosti jak zasáhnout. Musel by buď požádat vládu o vydání novely, anebo přesvědčit poslance či senátory o podání stížnosti k Ústavnímu soudu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?