ÚOHS začal znovu posuzovat koupi zdravotnické sítě Nemos

3. 10. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal v novém správním řízení znovu posuzovat koupi zdravotnické sítě Nemos investiční skupinou Penta. Případ se tak zdrží, jeho schválení zabere minimálně měsíc, vyplývá z vyjádření ÚOHS.


ÚOHS dostal návrh na schválení fúze na stůl poprvé v červnu a posuzoval jej pouze ve zjednodušené proceduře. „Úřad nicméně vyhodnotil, že věc nelze prověřit ve zjednodušeném řízení, proto byl nyní podán standardní návrh,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Úřad má na vydání rozhodnutí třicetidenní lhůtu, tu ale může prodloužit až na pětiměsíční.

Penta koupila většinový podíl v Nemos Group, která je provozovatelem nemocnic Sokolov a Sušice a sítě ambulancí Nemos Ambulance v Karlovarském kraji a vlastníkem Nemocnice Ostrov a polikliniky NEMOS v Karlových Varech. Podle oznámení na webu úřadu získala možnost výlučně kontrolovat společnost Medica Healthworld Hospital, a jejím prostřednictvím Nemos Group. „Vstup silného investora s mezinárodními zkušenostmi ve zdravotnictví je pro nemocnice Nemosu dobrou zprávou. Jsem si jistý, že tento krok prospěje jak vlastním zdravotnickým zařízením, tak našim zaměstnancům, a zejména pak našim pacientům,“ uvedl už dříve spoluvlastník a jednatel Nemos Group David Soukup.

Penta ve střední a východní Evropě už úspěšně realizovala řadu zdravotnických projektů. Vedle lékáren se zaměřuje také na provozování nemocnic a zdravotnických zařízení, na Slovensku je součástí jejího portfolia i zdravotní pojišťovna. „Od vstupu do společnosti Nemos už můžeme mluvit o postupném budování sítě nemocnic i v České republice,“ uvedl investiční ředitel Penty Václav Jirků.

Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Vedle zdravotnictví působí ve finančních službách, výrobě, maloobchodu či na realitním trhu. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 32.000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2016 celkem 8,5 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě a Varšavě.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?