ÚOHS začne znovu řešit pokutu pro Krajskou zdravotní

21. 2. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se znovu začne zabývat případem společnosti Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Před třemi lety ji uložil pokutu 700.000 korun za chyby v zakázce na nákup zdravotnické techniky za 420 milionů.


Rozhodnutí antimonopolního úřadu však loni zrušil Krajský soud v Brně a následně potvrdil nejvyšší správní soud. Předseda ÚOHS Petr Rafaj tak zrušil původní rozhodnutí a vrátil případ zpět úředníkům, zjistila ČTK z webu úřadu.

Úřad nyní může pokutu potvrdit, změnit, nebo řízení zastavit. Správní řízení se vztahuje k nákupu techniky, který schválilo vedení krajské firmy v roce 2008. Podle kritiků byly přístroje za 420 milionů předražené.

Úřad konstatoval, že Krajská zdravotní upravila zadávací řízení, ale neprodloužila přiměřeně lhůtu na podání nabídek. Potenciální uchazeči o zakázku tak údajně neměli časový prostor pro zvážení své účasti v zadávacím řízení a pro případné zpracování a podání kvalifikované nabídky. Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu popsal úřad delikty nedostatečně.

V jiném řízení Krajský soud v Brně loni potvrdil pokutu 200.000 korun od ÚOHS pro Krajskou zdravotní za chyby v tendru na šicí materiály o předpokládaném objemu 50 milionů korun. ÚOHS uložil Krajské zdravotní také další pokuty, například 200.000 korun za chyby v tendru z roku 2009 na zdravotnický materiál. Naposledy to bylo tento měsíc 600.000 korun za chyby při nákupu zdravotnických přístrojů pro traumatologické a onkologické centrum Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, tato pokuta je zatím nepravomocná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?