Upadající zájem o vývoj epidemie eboly může ohrozit její zdolání

12. 3. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Upadající zájem světové veřejnosti o vývoj epidemie eboly v západní Africe by mohl ohrozit zdolání tohoto smrtelného virového onemocnění. Uvedl to zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Bruce Aylward. Pokud se současná situace dramaticky nezmění, mohl by se podle něj další přenos nemoci zastavit do poloviny letošního roku.


„Často teď hovoříme o tom, jak jsme zaznamenali prudký pokles v počtu nových případů,“ uvedl Aylward na dnešní tiskové konferenci. Nejhorší epidemie eboly v dějinách lidstva podle něj ale přesto není ani zdaleka u konce. „Rychleji a strměji než výskyt nových případů klesají jen finanční příspěvky zasílané na boj s nemocí,“ řekl.

Epidemie eboly, která vypukla zhruba před rokem, si dosud vyžádala přes 9900 obětí. V Libérii, Sieře Leone a Guineji se nemocí způsobující krvácivou horečku nakazilo už více než 24.200 lidí.

Za poslední týden oznámila Sierra Leone 58 nových případů, což je nejméně od loňského června. Stejný počet nových pacientů zaznamenala také Guinea. V obou případech se ohniska nákazy soustředí kolem hlavních měst.

Jedním z nakažených v Sieře Leone je podle dnešního oznámení úřadů také britský vojenský zdravotník. Rozhodnutí, zda bude převezen k léčbě do vlasti, prý zatím ještě nepadlo. Loni se ebolou v Sieře Leone nakazili dva britští zdravotníci. William Pooley i Pauline Cafferkeyová se ale po převozu do Británie z nemoci zotavili.

V Libérii se na rozdíl od obou sousedních zemí nový případ eboly neobjevil už dvacet dní. WHO může zemi prohlásit zbavenou eboly, pokud se nový případ neobjeví 42 dní, což odpovídá dvojnásobku inkubační doby.

Postižené země potřebují nyní podle Aylwarda mezinárodní pomoc „více než kdy předtím“, aby boj s nemocí dovedly do vítězného konce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?