Úrazová nemocnice dostala pokutu 40.000 Kč

8. 11. 2007 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Úrazová nemocnice v Brně v minulosti špatně zadala několik zakázek v celkové hodnotě kolem 20 milionů korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jí vyměřil tři pokuty, celkem 40.000 Kč. V době, kdy ÚN vedl bývalý ředitel Miloš Janeček, nevypsala nemocnice výběrová řízení na zdravotní materiál...


a ještě před jeho nástupem pochybila při výběru hlídací firmy, řekl ČTK mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Verdikty jsou pravomocné, nemocnice musí sankce zaplatit. Možnost žaloby k soudu nevyužije, uvedl ředitel Petr Svoboda. Janeček tvrdí, že smlouvy byly pro nemocnici výhodné.

„Proto nevidím důvod, proč by se to mělo každoročně potvrzovat dalším výběrovým řízením, které nemocnici zbytečně zatěžuje,“ řekl ČTK Janeček.

Janečka nedávno odvolal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ředitel totiž nesouhlasil s přemístěním části Úrazové nemocnice do Fakultní nemocnice Brno.

Sporné zakázky jsou v let 2000, 2005 a 2006. Nemocnice podle úřadu postupovala nehospodárně. Chyby už napravila, původní smlouvy zrušila a rozhodla se, že na dodávky zdravotnického materiálu vypíše tendr.

Nemocnice mají při nákupu léků a dalších přípravků podle ÚOHS dvě možnosti. Mohou nakupovat podle aktuální potřeby a potom nemusejí jednotlivé dodávky sčítat a vypisovat velký tendr. Stačí provádět dílčí výběry tohoto zboží podle aktuálních cen, uvedl Chalupa. Druhou možností je naplánovat dodávky na delší dobu, pak může nemocnice jednotlivé dodávky objednávat u jediné firmy. Na začátku ale musí vyhlásit výběrové řízení.

Úrazová nemocnice vybrala na celý rok jedinou firmu, jenže bez tendru. „Zadavatel zcela vyloučil soutěžní prostředí. Pokud by postupoval podle zákona, mohl obdržet nabídky i od dalších dodavatelů, kteří mohli nabídnout výhodnější podmínky,“ uvedl Chalupa.

Nemocnice mohla zaplatit až milion korun. ÚOHS ale zohlednil hlavně tíživou finanční situaci ve zdravotnictví, doplnil mluvčí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?