Úrazová nemocnice v Brně dostala od ÚOHS pokutu 100.000 Kč

2. 9. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Úrazová nemocnice v Brně dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 100.000 korun. Důvodem je dodatek ke smlouvě na komplexní servis a pronájem zdravotnického prádla z roku 2012. Nemocnice na tento dodatek nevypsala otevřenou soutěž.


Pokuta je pravomocná, zjistila ČTK z webu ÚOHS. Nemocnice se proti ní soudně bránit nebude a pokutu zaplatí, sdělil ČTK její ředitel.

Nemocnice měla v minulosti podepsanou smlouvu pouze na praní prádla a chemické čištění textilií. Tu novým dodatkem před čtyřmi lety nahradila komplexním servisem, který zahrnoval mimo praní a chemické čištění i žehlení, opravy, výměnu opotřebovaného prádla za nové, transport čistého i použitého prádla. Vedle toho byl dále sjednán pronájem a komplexní servis prádla.

„Zadavatel tedy podle úřadu uzavřením dodatku fakticky uzavřel novou smlouvu na veřejnou zakázku,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj a dodal, že tento postup bez soutěže není možný.

„Tento postup mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, a to tím spíše, když zadavatel oslovil toliko původního dodavatele služeb,“ uvedl Rafaj.

Nemocnice v odvolání, které k Rafajovi podala, namítala pouze výši uložené pokuty. Předseda ÚOHS ji ale potvrdil v původní výši tak, jak před ním rozhodli jeho podřízení. Nemocnice se soudně pokutě bránit nebude. „Kauza vznikla již v roce 2012 za předchozího vedení nemocnice,“ uvedl ředitel nemocnice Zdeněk Buštík, který po svém nástupu do nemocnice nechal vypsat novou soutěž na komplexní servis prádla. Soutěž se podle něj již uskutečnila a nemocnice v ní vybrala dodavatelskou firmu na komplexní servis a pronájem prádla za lepších podmínek, než byla stará smlouva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?