Úrazová nemocnice v Brně otevřela nové oddělení za 73 milionů

3. 9. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 73 milionů korun stálo vybudování nového oddělení stálé chirurgické a úrazové služby, které vzniklo přestavbou části prostor v městské Úrazové nemocnici v Brně. Oddělení bude sloužit pro ošetření akutních úrazových stavů a akutních chirurgických onemocnění a pro pacienty se otevře v pondělí.


ČTK to řekl ředitel nemocnice Karel Doležal. Velkou část celkových nákladů na rekonstrukci pokryla dotace z Evropské unie.

Přestavba prostor v budově Úrazové nemocnice začala loni v září. Před tím nemocnice přijímala pacienty podle ředitele ve zcela nevyhovujících a malých prostorách. „Pacienty se závažnými úrazy jsme dříve kvůli nedostatečným prostorovým kapacitám přijímali ve stejném místě jako pacienty k plánovaným operacím,“ přiblížil Doležal předešlou praxi, která nebyla pro pacienty ani zdravotníky komfortní. Z tohoto důvodu se nemocnice rozhodla prostory přestavět a vše změnit.

Nyní oddělení odpovídá podle ředitele modernímu pracovišti. Hlavní část v prvním nadzemním podlaží tvoří recepce, policejní služebna, vyšetřovací část s šesti vyšetřovnami a centrálním velínem. „Dále je tam sál s osmi expektačními lůžky, stanovištěm sestry a příslušným zázemím, ze kterého lze vytvořit jeden velký prostor pro případ hromadného neštěstí. Nacházejí se tam i dva zákrokové sály s navazujícím zázemím a diagnostické pracoviště RTG a SONO,“ vyjmenoval Doležal.

V přístavbě ve druhém nadzemním podlaží je nová strojovna vzduchotechniky a upravená část stávajícího provozu RTG, urologie a endoskopie. „Zvlášť oddělené je lůžko pro izolace pro případ nebezpečné nákazy. Pro pacienty jsou připravené dva operační sály,“ dodal Doležal. Podle něj vznikl také nový zvláštní vchod a vjezd na oddělení pro sanitní vozy. „Tam je možné těžce raněné ihned přeložit do resuscitační místnosti k zajištění životně důležitých funkcí,“ upřesnil Doležal.

Evropská dotace na přestavbu činila více než 51 milionů korun. Od roku 2009, kdy Úrazová nemocnice přešla pod město Brno, se do konce letošního roku v nemocnici proinvestuje na stavební práce 116 milionů korun. Spolu s investicemi do přístrojové techniky z dotací a investičního fondu nemocnice přesáhne celková částka čtvrt miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?