Úrazů ve školách přibývá, nejčastěji se stávají při tělocviku

15. 12. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Úrazů ve školách a školských zařízeních přibývá. Ve školním roce 2014/2015 byla Česká školní inspekci informována o 38.710 úrazech, což bylo o více než sedm tisíc více než o rok dříve. V absolutních číslech to znamená nárůst o 23,1 procenta, zvýšil se také index úrazovosti přepočtený na stovku žáků.


Nejvíce úrazů se stává při tělocviku. Je potřeba zlepšit pohybové dovednosti a tělesnou zdatnost žáků, doporučuje inspekce v nedávno zveřejněné výroční zprávě.

Školy musejí inspekci informovat o úrazech, jejichž důsledkem je absence žáka nebo je pravděpodobné odškodnění, a také o smrtelných úrazech, který se stal v uplynulém školním roce jeden. Nejvíce úrazů se stává v základních školách, kde na každých sto žáků loni připadalo 2,8 zranění. Podle četnosti pak následující střední a nakonec mateřské školy. Ve všech stupních škol se index úrazovosti od školního roku 2012/2013 zvyšuje.

U dětí na ZŠ a SŠ se nejvíce úrazů stává v tělocvičnách. Na základních školách to byly dvě třetiny ze všech zranění, na středních dokonce tři čtvrtiny. Nejčastěji je to při skupinové výuce v tělocviku, školáci si nejčastěji zraní ruce a nohy.

Stále většímu množství úrazů při pohybových aktivitách je podle inspekce možné předcházet zlepšením pohybových dovedností žáků. Učitelé by měli při školní tělesné výchově usilovat o aktivní pohyb všech žáků při celé vyučovací hodině. Měli by také motivovat žáky k aktivitám zaměřeným na posílení tělesné zdatnosti.

Pro školky jsou s ohledem na věk dětí i odlišný charakter aktivit typické jiné úrazy. Ještě častěji než ruka bývá zraněna hlava, která je postižena v 36,1 procentu případů. Úrazy se nejčastěji stávají v učebnách a na zahradě, kde děti tráví většinu času. Index úrazovosti ale dosahuje hodnoty pouze 0,4, což je sedmina četnosti úrazů na ZŠ.

Podobně jako v předchozích letech se liší četnost úrazů v jednotlivých krajích, vyplývá z dat inspekce. Statisticky nejvíce ohroženi jsou žáci na Vysočině a v Pardubickém kraji, naopak nejméně ve Středočeském kraji a v Praze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?