Urology week upozornil na závažná onemocnění

20. 10. 2014 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce

Tradiční Urologický týden pořádaný z Iniciativy Evropské urologické asociace (EAU) si klade za cíl osvětu a podporu prevence závažných urologických onemocnění. Letošní Urologický týden (22.–26. září) se zaměřil na nádory prostaty, močového měchýře a ledvin.




Rakovina prostaty je jedním z nejčastějších nádorovým onemocněním u mužů. Data z roku 2011 udávají téměř 7000 nových případů v ČR, přičemž přes 1000 případů se týkalo u mužů mladších 60 let. V témž roce více než 1500 pacientů na toto onemocnění zemřelo. Pro srovnání, v roce 2001 bylo zachyceno asi 3200 nových případů. Zdá se však, že tento výrazný nárůst se v posledních letech stabilizoval. V současnosti nicméně žije v ČR přes 56 000 mužů s karcinomem prostaty. Upozornit na včasný záchyt tohoto zhoubného onemocnění se proto rozhodli zástupci Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Vyšetření PSA pro motivované muže

Včas zachycený karcinom prostaty je vyléčitelný. Ačkoli je v časném stadiu bezpříznakový, na jeho přítomnost může upozornit vyšší hodnota prostatického specifického antigenu (PSA) v krvi. „Zvýšená hodnota PSA neznamená automaticky rakovinu, ale poukazuje na její riziko. Nádor je třeba potvrdit dalším diagnostickým vyšetřením – biopsií prostaty. Testování na PSA v současnosti doporučujeme mužům nad 50–55 let, kteří mají aktivní zájem o své zdraví. Naším cílem je zachytit nádor v časné fázi, zejména u mužů, kteří mají před sebou předpokládaný delší úsek života,“ vysvětlil předseda České urologické společnosti ČLS JEP a přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc. Jak dále uvedl, státem dotovaný screening v současnosti není doporučený z důvodů nejasné interpretace výsledku vyšetření na PSA a možných dopadů na život pacienta.

Komplexní, multidisciplinární péče

„Na našem pracovišti provedeme zhruba 200 biopsií ročně, přičemž nádor je zachycen u 37 % případů. Základem léčby karcinomu prostaty je radikální operační přístup, po němž je nutné pacienta pečlivě sledovat za účelem včasného záchytu a řešení případných problémů,“ vysvětlil MUDr. Marek Schmidt z téže kliniky. Motolská urologická klinika provádí v posledních letech přibližně 130–150 radikálních prostatektomií ročně, z toho čtvrtina se řeší laparoskopicky. Po výkonu je zde sledována celá tisícovka pacientů. „V léčbě pokročilého metastatického onemocnění se uplatňuje hormonální léčba, chemoterapie a léky pro ovlivnění kostního metabolismu a snížení rizika kostních komplikací. Ve vývoji a klinickém výzkumu jsou pak další preparáty, například imunoterapie. Komplexní multioborový přístup, zejména spolupráce urologa a onkologa, vedou k prodloužení a zlepšení kvality života pacientů,“ vyzdvihl profesor Babjuk. Ve FN Motol vzniklo na podporu této spolupráce Centrum pro výzkum a léčbu rakoviny prostaty.

Informační stánek a poradna

Také Urologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze podpořila veřejnost informacemi o nádorových urologických onemocněních a nabídla péči pacientům s urologickými obtížemi. „V průběhu urologického týdne měli pacienti možnost se obracet na speciální telefonickou linku a e-mailovou poradnu či absolvovat preventivní ultrazvukové vyšetření ledvin a močového měchýře. Současně mohli navštívit stánek na Karlově náměstí v Praze, kde kromě informací o uvedených onemocněních obdrželi bezplatné poradenství pro odvykání kouření,“ uvedl přednosta kliniky prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc. Akce se setkala se zájmem občanů. V e-mailové poradně odpověděli lékaři na 51 dotazů, ke stánku si přišlo pro informace zhruba 200 lidí a bezplatného ultrazvukového vyšetření se zúčastnilo 27 zájemců.

Kouření a nádory

Kouření je dáváno do významné souvislosti se vznikem nádorů ledvin a močového měchýře. Kuřáci mají zhruba o 40 % vyšší riziko vzniku nádoru ledvin ve srovnání s populací, která nekouří. Riziko souvisí s počtem vykouřených cigaret a klesá, pokud jedinec kouřit přestane. Kuřáci mají dále čtyřnásobné riziko vzniku nádoru močového měchýře ve srovnání s těmi, kteří nikdy nekouřili. Odhaduje se, že třetina nádorů močového měchýře vznikne jako následek kouření cigaret. Nádory močového měchýře mají u kuřáků horší prognózu, více recidiv a bývají agresivnější.
Ve výskytu nádoru ledvin zaujímá Česká republika první místo na světě. Počet nově zachycených nádorů má každoročně vzrůstající trend. Muži bývají postiženi tímto nádorem častěji než ženy. Nádory močového měchýře jsou šestou nejčastější malignitou v mužské populaci a třináctou nejčastější u žen a i jejich výskyt stoupá.

Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?