Uruguayský parlament schválil smrtelně nemocným právo na smrt

18. 3. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Uruguayský parlament schválil zákon, jenž umožňuje nevyléčitelně nemocným osobám odmítnout léčbu a zemřít. Agentura Reuters upozorňuje, že je to vzácné vítězství zastánců práva na důstojnou smrt v převážně katolické Latinské Americe...


Uruguayský parlament v úterý schválil zákon, jenž umožňuje nevyléčitelně nemocným osobám odmítnout léčbu a zemřít. Agentura Reuters upozorňuje, že je to vzácné vítězství zastánců práva na důstojnou smrt v převážně katolické Latinské Americe.

Dolní komora urugayského Kongresu po ostré debatě zákon schválila a tato země se tak v regionu stala druhou po Mexiku, která má podobný zákon. Teprve podpisem prezidenta však nabude platnost.

Tato zákonná úprava není považována za odporující zákazu eutanazie. Podle nového zákona mohou lidé napřed stanovit, že nechtějí být v případě těžké nemoci uměle udržováni při životě, respektive být podrobeni léčbě, která jim život prodlouží.

Pokud by byl smrtelně nemocný pacient v bezvědomí, mohou příbuzní zastavit péči, která neposkytuje léčbu.

Katolická církev se proti podobným krokům kategoricky staví. Letos začátkem roku například rozdělilo veřejné mínění v Itálii rozhodnutí soudu povolit lékařům odepnout od přístrojů Eluanu Englarovou, která byla od roku 1992 v kómatu. Dívka zemřela v únoru.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?