ÚS dnes rozhodne o návrhu na zrušení letošní úhradové vyhlášky

16. 12. 2015 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí, jak rozhodl o návrhu na zrušení úhradové vyhlášky ve zdravotnictví. Předpis stanovuje hodnoty bodu, výši úhrad za služby a regulační omezení pro rok 2015.


Návrhy na zrušení vyhlášky vydané ministerstvem zdravotnictví nebo jejích částí podaly postupně dvě skupiny senátorů. Poukazovali na porušení práva podnikat, práva na spravedlivou odměnu za práci a bezplatnou zdravotní péči.

ÚS se vyhláškou začal zabývat v únoru, kdy obdržel podnět 17 senátorů. V létě podala jiná skupina senátorů kolem Jitky Seitlové (za SZ) druhý návrh za zrušení části téže vyhlášky. Ústavní soudci jej odmítli. Argumenty Seitlové a jejích kolegů přesto soud zohlednil, získali totiž postavení účastníků v řízení o prvním návrhu.

Pod druhý návrh se podepsalo 16 senátorů z různých klubů. Kritizovali zejména koeficienty, jež rozdílně upravují úhrady v jednotlivých krajích. Koeficienty podle senátorů odrážejí migraci pojištěnců mezi kraji, nikoli jejich skutečnou nemocnost. Vznikají tak nerovnosti v úhradách poskytnutých za stejnou péči jednotlivým nemocnicím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?