ÚS dnes rozhodne o zdravotnictví, zejména o nadstandardech

2. 7. 2013 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) dnes rozhodne o klíčových otázkách pro zdravotnictví. Soudci oznámí, jak pohlížejí na zavedení základu a nadstandardu ve zdravotní péči. Vyjádří se i ke zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun. Návrh na zrušení několika sporných paragrafů první části zdravotní reformy podalo před časem 51 poslanců ČSSD zastoupených předsedou strany Bohuslavem Sobotkou.


Výtky se týkají zákona o veřejném zdravotním pojištění. Norma umožnila rozdělení péče na „základní“ a „ekonomicky náročnější“. Pokud jsou ve vymezených situacích dvě rovnocenné alternativy léčby, může si pacient zvolit základní či nadstandardní. Pak ale pojišťovna uhradí levnější variantu. Rozdíl zaplatí pacient.

ČSSD kritizují také zvýšení poplatku za lůžkovou péči v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Stokoruna může mít podle ČSSD pro seniory, děti a sociálně slabé takzvaný rdousící efekt. Další sporné paragrafy upravují pravomoc pojišťoven ukládat až milionové pokuty poskytovatelům péče, a to například za to, že nevybírají od pacientů regulační poplatky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?