ÚS rozhodne o stížnosti pozůstalých po ženě zemřelé při porodu

3. 1. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) dnes rozhodne o stížnosti pozůstalých po ženě, jež v roce 2003 zemřela při porodu v Zábřehu na Šumpersku.


Její manžel, syn a rodiče se domáhali náhrady újmy za zásah do soukromí a práva na rodinný život. Žaloba směřující proti firmě, která porodnici provozovala, nárok vyčíslila na milion korun pro každého. Pracovníci zdravotnického zařízení, které už neexistuje, podle žaloby nedodrželi správný léčebný postup. U Krajského soudu v Ostravě ani Vrchního soudu v Olomouci ale pozůstalí neuspěli. Nepomohlo jim ani dovolání k Nejvyššímu soudu.

Příčinou ženiny smrti se stala masivní embolie po průniku plodové vody do krevního oběhu. Jde o vzácnou a těžkou komplikaci, která podle rozsudku přibližně v 80 procentech případů vede k úmrtí pacientky. Právě kvůli tomu, že šance na přežití byly tak jako tak nízké, pozůstalí neuspěli se svou žalobou, ačkoliv se u soudů mluvilo o několika nedostatcích v poskytnuté péči.

V ústavní stížnosti stojí, že při bezchybné lékařské péči by žena měla dvacetiprocentní nebo i vyšší šanci na přežití. O tuto šanci ale přišla, a právě v tom spatřují pozůstalí zásah do práv.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?