ÚS se vyjádří k možnosti vymáhat regulační poplatek v exekuci

30. 9. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) se dnes vyjádří k možnosti exekučně vymáhat dlužné peníze za pobyt v nemocnici v období před zrušením regulačního poplatku. Stížnost podala Psychiatrická nemocnice Bohnice. O zrušení poplatku rozhodl Ústavní soud (ÚS) před dvěma lety, vláda jej už neobnovila.


Okresní soud v Chomutově v březnu 2014 uložil pacientovi, aby Psychiatrické nemocnici zaplatil 2160 korun plus úroky a náklady řízení. Suma představovala nezaplacenou část regulačního poplatku za pobyt v léčebně od března do června 2008, a to v sazbě 60 Kč za den.

Pacient ani poté nezaplatil, nemocnice se rozhodla vymoci částku v exekuci. Okresní soud ji však nepřipustil s upozorněním, že regulační poplatek, tehdy už zvýšený ze 60 na 100 korun, zrušili ke konci roku 2013 ústavní soudci. Rozhodnutí o nepřípustnosti exekuce založené na protiústavním předpisu potvrdil severočeský krajský soud. Následovala ústavní stížnost, ve které Psychiatrická nemocnice Bohnice poukázala na porušení svých majetkových práv, stejně jako práva na spravedlivý proces.

Poplatky zavedla někdejší vláda Mirka Topolánka s cílem jednak redukovat některé zbytečné návštěvy u lékaře, jednak posílit financování zdravotnictví. Platilo se také při návštěvách u lékaře a za recept v lékárně. V současnosti zůstal zachován už jen devadesátikorunový poplatek za ošetření na pohotovosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?