ÚS se vyjádří ke kauze Königsmarková a možná i k domácím porodům

28. 8. 2013 7:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí očekávaný nález v kauze prezidentky Unie porodních asistentek Ivany Königsmarkové. Dostala podmíněný trest za údajné chyby při vedení porodu, který se zkomplikoval. Dítě později zemřelo.


Königsmarková vinu po celou dobu popírala. Zastánci domácích porodů doufají, že se Ústavní soud vyjádří nejen ke konkrétní kauze, ale také v obecné rovině k porodní péči v Česku.

Königsmarkové uložil Obvodní soud pro Prahu 3 dva roky vězení s podmíněným odkladem na pět let, a to za nedbalostní ublížení na zdraví s následkem smrti. Navíc má zdravotní pojišťovně zaplatit 2,7 milionu korun. Městský soud v Praze odvolání Königsmarkové zamítl, Nejvyšší soud pak její dovolání hodnotil jako zjevně neopodstatněné.

Königsmarková při procesu opakovaně uvedla, že podle svého úsudku nechybovala. Do chvíle, kdy se dítě narodilo, prý nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou komplikace. V ústavní stížnosti obhajoba poukazuje na údajné porušení základních práv, zejména práva na spravedlivý proces, a požaduje zrušení rozhodnutí soudů všech stupňů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?