USA chtějí do pěti let snížit o čtvrtinu počet nákaz virem HIV

14. 7. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojené státy chtějí do roku 2015 snížit o čtvrtinu počet nově nakažených virem HIV. Zároveň usilují o to, aby více nakažených vědělo, že jsou HIV pozitivní, a aby se rychleji dostali k lékařské pomoci. Uvádí to nová strategie boje proti onemocnění AIDS, kterou zveřejnila americká vláda.


Podle současných statistik nakazí pět procent HIV pozitivních dalšího člověka. Americké úřady chtějí zlepšit prevenci tak, aby tento počet klesl na 3,5 procenta. Zároveň se má zlepšit vědomí nakažených o nemoci, protože podle lékařů v současnosti jen 79 procent HIV pozitivních ví, že jsou nakaženi. USA chtějí, aby do pěti let o své nemoci vědělo devět z deseti nakažených HIV.

Do roku 2000 se počet Američanů, který se každý rok nakazí virem HIV, snížil z více než 130.000 v 80. letech na 56.000. Americká vláda chce, aby se během dalších pěti let počet nakažených ročně snížil o dalších 25 procent na 42.000. Nyní žije s virem HIV kolem 1,1 milionu Američanů.

„Nemůžeme si dovolit uspokojení ze sebe sama - ne, když v deseti minutách, co s vámi mluvím, se další Američan nakazí HIV,“ řekla americká ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová, která představovala nový plán v Bílém domě. „Proto naše strategie volá po ctižádostivé snaze poučit Američany o tom, jak je stále tato nemoc nebezpečná, a o tom, jak se mohou ochránit oni sami a jejich blízcí,“ dodala.

Podle ministryně půjde nově na vládní plán boje s AIDS 30 milionů dolarů (600 milionů Kč). Finance mají jít hlavně na prevenci nakažlivého onemocnění.

Plán má také zajistit lepší přístup Američanů k léčbě AIDS. S léčbou nyní začne během prvních tří měsíců od stanovení diagnózy 65 procent pacientů, do roku 2015 by to mělo být 85 procent. Washington mimo jiné chce, aby se v rámci prevence odzkoušely nové testy na HIV.

Nová strategie Washingtonu předpokládá, že spolu budou různé vládní agentury úžeji spolupracovat a zaměří se na cílové skupiny, které jejich pomoc nejvíce potřebují. Jde hlavně o rizikové skupiny populace, zejména homosexuální a bisexuální muže a černé Američany, nemocí postižené skupiny Hispánců nebo uživatele drog. Plán zároveň rozšiřuje strategii bývalého prezidenta George Bushe, který v oblasti prevence kladl důraz výhradně na sexuální abstinenci. Dokument nové vlády zdůrazňuje i jiné přístupy, zejména využívání kondomů při pohlavním styku.

Ministerstva mají nyní 150 dní na to, aby přišla s dalšími opatřeními, které se mohou zařadit do národního plánu.

Američtí vědci nedávno oznámili, že objevili tři účinné protilátky proti viru HIV. Nejsilnější z těchto tří protilátek prý neutralizuje 91 procent kmenů viru, což je údajně nejlepší výsledek v historii. Vědci se nyní budou pokoušet vyrobit s pomocí těchto protilátek účinnou vakcínu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?