USA se potýkají s nákazou spalniček, úmrtí zatím hlášena nejsou

30. 5. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojené státy se potýkají s šířící se nákazou spalniček, které se do země dostaly ze zahraničí. Podle Centra pro kontrolu nemocí bylo od počátku roku zaznamenáno 307 případů, což je více než běžně za celý rok. Infekce si prozatím nevyžádala žádné oběti.


Takřka polovina nemocných je z řad lidí, kteří se nakazili v zahraničí a virus do Spojených států přivezli, kde se šíří mezi neočkovanou částí populace. Mnoho lidí spojovaných s virem navštívilo Filipíny, kde epidemie vedla ke 30.000 nakažených.

Mnoho z neočkovaných Američanů vakcíny odmítá z osobních či náboženských důvodů. Velká část nakažených jsou z komunity Amišů v americkém státě Ohio. Tato křesťanská společnost odmítá používat elektřinu a moderní techniku, cestují zásadně koňmo a chodí oblečeni jako před dvěma sty lety.

„Spalničky dosáhly dvacetiletého maxima,“ prohlásila Anne Schuchatová z CDC. Zhruba polovina nakažených je starší dvaceti let. Nejméně 43 lidí muselo být kvůli komplikacím hospitalizováno, především se zápalem plic.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé, virus se snadno šíří vzduchem. Mezi první projevy onemocnění patří kašel, zánět spojivek a rýma. Později se objeví vyrážka, která se šíří z obličeje na celé tělo. V České republice je díky očkování výskyt spalniček minimální. V zemích, kde vakcinace není zavedena, jsou spalničky nebezpečným onemocněním, které je vedle podvýživy nejčastější příčinou úmrtí dětí do pěti let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?