USA snížily odhad pojištěných v rámci Obamacare

18. 11. 2014 13:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Americká administrativa výrazně zmírnila odhad počtu lidí, kteří budou mít v příštím roce nově sjednáno soukromé zdravotní pojištění díky programu dostupné zdravotní péče, známému jako Obamacare.




Vláda odhaduje, že celkové množství pojištěnců zaregistrovaných přes speciální internetovou přihlášku se bude pohybovat mezi 9 a 9,9 miliony. Rozpočtový úřad Kongresu přitom podle agentury Reuters počítal až s 13 miliony pojištěnců. Americká ministryně zdravotnictví Sylvia Burwellová uvedla, že cílem federální vlády je mít příští rok přes program dostupné péče pojištěných 9,1 milionu lidí. To by představovalo o 28 % více než letos. Půjde prý o nově přihlášené i ty, kteří z programu dočasně vypadli.

Řada potíží

Zdravotnická reforma spuštěná loni 1. října byla nejdůležitějším vnitropolitickým tématem prezidenta Baracka Obamy už od první předvolební kampaně z roku 2008. Výsledkem reformy je zákon o ochraně pacienta a dostupné péči, jemuž Američané, stejně jako obecně celé reformě, říkají Obamacare.
Přes počáteční problémy se do systému zdravotního pojištění k 15. říjnu přihlásilo kolem 7,1 milionu Američanů, přičemž ještě v srpnu bylo uváděno 7,3 milionu. Za rozdílem je podle Reuters částečně skutečnost, že 112 tisíc lidí ze systému vypadlo kvůli nejasnostem v jejich přihlašovacích údajích, jako je občanství nebo imigrační status.
Program dostupné všeobecné zdravotní péče měl problematický rozjezd a letos v dubnu kvůli němu rezignovala předchozí ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová. Miliony Američanů loni dostaly od pojišťoven nečekané oznámení o zrušení dosavadních pojistek, a to kvůli požadavkům nového Obamova zákona. Mnozí Američané následně pojištění zcela zrušili, neboť by museli platit vyšší pojistné než dosud, ačkoli Bílý dům takovou možnost vylučoval. Sama Sebeliusová loni označila za debakl špatně fungující web, přes který se nové pojištění sjednává.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?