USA: Tři lidé zemřeli po transplantaci orgánů nakažených vzteklinou

2. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Spojených státech zemřeli tři lidé, jimž byly transplantovány orgány člověka nakaženého vzteklinou. Je to poprvé, co byla tato nebezpečná nemoc přenese na tímto způsobem. Oznámili to ve čtvrtek odborníci amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě...


ATLANTA -

Obětem byly orgány transplantovány při operacích 4. května v nemocnicích ve státech Texas a Oklahoma. Čtvrtý příjemce zemřel na komplikace již během operace, během níž mu byly v Alabamě transplantovány plíce.

Dárcem byl muž z Arkansasu, který zemřel na krvácení do mozku a neprojevovaly se u něho příznaky vztekliny, vysvětlili zástupci CDC, proč nebyla nemoc zjištěna.

V amerických nemocnicích se orgány určené k transplantaci testují na vir HIV, hepatitidu B a C, ale ne na vzteklinu, která je - pokud se nezačne včas léčit - vždy smrtelná.

„Učíme se za pochodu. Toto se zatím nikdy před tím nestalo,“ řekl expert CDC na infekční choroby Mitch Cohen. Podle něj byl však přenos vztekliny zaznamenán ve Spojených státech při transplantaci rohovky.

Vzteklina je v USA velmi řídká a podle CDC na ni obvykle umírá jeden či dva lidé ročně. Nákazu v USA přenášejí obvykle netopýři.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?