USA: Varovné obrázky na krabičkách cigaret jsou protiústavní

12. 3. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký soudce rozhodl ve prospěch tabákových společností, když v rozsudku označil nařízení vyžadující umístění varovných obrázků na krabičky cigaret za protiústavní. Podle soudce takový požadavek porušuje právo na svobodu slova.


Tabákové společnosti se na soud obrátily poté, co americký Úřad pro kontrolu léků a potravin (FDA) vydal nařízení, podle něhož výrobci cigaret museli na krabičky umístit grafiku varující před škodlivými účinky kouření (fotografii plic kuřáka, zkažených zubů, těla na pitevním stole apod.). Opatření mělo vejít v platnost v září letošního roku. Vláda prezidenta Baracka Obamy již avizovala, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Raději daně než "děsivé obrázky"

Podle soudce Richarda Leona je nepřípustné, aby tabákové společnosti na svých vlastních výrobcích musely zákazníka odrazovat od jejich koupě. Jak uvedl v rozsudku, vláda má i jiné možnosti jak bojovat proti kouření – například zvýšením daní na tabákové výrobky či umístěním varovných nápisů na krabičkách namísto „děsivých obrázků“.

Zákon, který umístění těchto grafik na cigaretové obaly vyžaduje, byl americkým Kongresem schválen v roce 2009. Obrázky musejí být barevné a musejí překrývat 50 % krabičky nebo 20 % tištěné reklamy na tabákové výrobky. Grafická ztvárnění důsledků kouření měla být první změnou varování na krabičkách za posledních 25 let. V současnosti balení cigaret obsahují pouze krátký text Americké chirurgické společnosti.

„Kongres se bohužel vůbec nezabýval střetem zákona s prvním dodatkem ústavy ani tím jak tuto legislativu navrhnout v podobě, jež by nebyla v rozporu s obchodními právy společností,“ napsal soudce mimo jiné v odůvodnění rozsudku.

Informovat ano, ale podle ústavy

„Věříme, že vlády, úřady zabývající se veřejným zdravím, výrobci cigaret a ostatní subjekty mají společnou odpovědnost za poskytování podložených informací o nejrůznějších zdravotních rizicích spojených s kouřením,“ uvedl po vynesení verdiktu právní zástupce tabákového koncernu R. J. Reynolds Martin Holton. „Nicméně tato odpovědnost musí být v souladu s americkou ústavou,“ zdůraznil.

Na rozsudek kriticky reagovala řada organizací bojujících proti kouření. „Rozhodnutí soudu první dodatek ústavy naopak naprosto ignoruje. Dodatek totiž podporuje právo vlády na ochranu veřejného zdraví,“ uvedla například ve svém prohlášení nadace Campaign for Tobacco-Free Kids.

Podle údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) žije ve Spojených státech amerických přibližně 45 milionů kuřáků – přitom právě kouření je v zemi nejčastější preventabilní příčinou úmrtí.

(zdroj: Reuters)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?