USA záměrně nakazily Guatemalce syfilidou. Teď znějí omluvy

4. 10. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezprecedentní telefonické omluvy prezidenta Baracka Obamy a ministryně zahraničí Hillary Clintonové si vynutilo zjištění, že USA před 60 lety úmyslně v rámci lékařského výzkumu nakazily sedm stovek guatemalských vojáků, vězňů a mentálně nemocných syfilidou a kapavkou.


Guatemalský prezident Alvaro Colón omluvy přijal, nicméně prohlásil, že šlo o „zločin proti lidskosti“ a že si guatemalská vláda „vyhrazuje právo podat žalobu“. Američtí lékaři v letech 1946- 48 záměrně nakazili pohlavními nemocemi 696 Guatemalců, mužů i žen, aby ověřili preventivní možnosti nového léku - penicilinu.

Nabídli vězňům nemocné prostitutky

Většinu pokusných osob nakazily nemocné prostitutky, které Američané přivezli a „nabídli“ vězňům či vojákům. Ty, kdo pohlavní nemoc nechytili, speciálně naočkovali - lékaři jim vnesli nákazu přímo do ran, jež jim způsobili.

Všichni nakažení pak byli sledováni a údajně i léčeni, avšak chybí evidence, s jakými výsledky. Pokus vyšel najevo až letos v květnu díky práci profesorky Susan Reverbyové, která pátrala po následcích kontroverzního experimentu na amerických černoších v Tuskegee ve 30. až 70. letech minulého století. Epidemiolog John Cutler tehdy sledoval vývoj pohlavních nemocí 600 nakažených, aniž by jim poskytl možnost léčby.

„Byla jsem z toho úplně mimo,“ popsala Reverbyová reakci, když v pensylvánských archivech detaily guatemalského výzkumu odhalila. Vedl jej týž lékař - Cutler. „Místo údajů o Tuskegee jsem našla toto. Ale nepsalo se nic, proč to proběhlo, ani jak to dopadlo.“ Reverbyová své šokující zjištění oznámila nejprve na vědecké konferenci a teprve před měsícem informovala americkou vládu. „Nebylo to něco, co bych měla povinnost okamžitě zastavit, šlo o minulost,“ vysvětlila zdržení.

"Hanebné, šokující, odporné, tragické"

Clintonová telefonovala omluvu Colónovi ve čtvrtek v noci. „I když se tyto události staly před 64 lety, obě jsme pobouřeny, že se tak hanebný výzkum mohl schovat pod rouškou zájmu o veřejné zdraví,“ napsala Clintonová ve společném prohlášení s ministryní zdravotnictví Kathleen Sebeliusovou.

„Hluboce litujeme toho, co se stalo, a omlouváme se všem, koho se tento odporný výzkum dotkl,“ uvádí prohlášení. V pátek se jménem USA omluvil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs: „Samozřejmě je to šokující, tragické, odporné a my se omlouváme.“

Obama nařídil kauzu vyšetřit

Týž den volal svému guatemalskému kolegovi i Barack Obama. I on se omluvil a ujistil Colóna, že takové metody jsou v rozporu s americkými hodnotami a že veškerá dnešní činnost amerických lékařů v Guatemale odpovídá mezinárodním etickým zásadám. „Vážíme si lidu Guatemaly a naše vzájemné vztahy jsou pro nás velice důležité,“ řekl prezident.

Washington rovněž pověřil dvě instituce, aby kauzu vyšetřily a prověřily, zda stávající bioetické normy jsou dostačující. Podle agentur však Spojené státy dosud nedaly najevo, zda hodlají postiženým či jejich potomkům poskytnout nějaké kompenzace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?