USA zvažují změnu pravidel při transplantacích ledvin

25. 2. 2011 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí lékaři možná budou při transplantacích ledvin zvýhodňovat mladší a zdravější příjemce. Podle listu The Washington Post to vyplývá z návrhu profesní organizace, která stanovuje pravidla pro transplantace orgánů. Dosud o transplantaci ledvin rozhodoval pořadník pacientů.


„Dlouhou dobu byl celý program (transplantací) nastaven tak, že přednost měli lidé, kteří na ledviny čekali delší dobu,“ řekl odborník na bioetiku Arthur Caplan z Pensylvánské univerzity. „Tento krok znamená ústup od strategie s cílem zachránit nejvíc nemocné ke snaze získat z transplantace větší užitek měřený podle toho, kolik let života pacient získal,“ dodal Caplan.

Současný systém transplantací funguje od roku 1986. Někteří jeho kritici ale tvrdí, že v některých případech dostanou staří příjemci ledvinu od mladých dárců, která by mohla sloužit mnohem déle, než je očekávaná doba dožití pacientů. Naopak mladí příjemci někdy dostanou orgán od staršího dárce a ledvina brzy selže, takže se nemocný vrací na seznam čekatelů na transplantaci.

I navržený nový systém ale má odpůrce. „Nejlepší ledviny jsou od dospělých dárců mladších 35 let. Žádný z pacientů nad 50 let už takové ledviny nikdy neuvidí,“ varuje před možným nebezpečím nových pravidel bioetička Lainie Friedmanová Rossová z Chicagské univerzity. „Je to diskriminace podle věku,“ tvrdila.

Na seznamu pacientů, kteří potřebují transplantaci ledvin, je podle The Washington Post 87.000 Američanů. Každý rok se dočká nového orgánu jen 17.000 z nich. Přes 4500 amerických pacientů ročně zemře, protože včas nové ledviny nezískají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?