Úspory ve zdravotnictví rychle mizí

9. 3. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští pacienti dnes dostávají kvalitní péči díky miliardovým přebytkům, které v posledních třech letech na účtech zdravotních pojišťoven vytvořili David Rath a Tomáš Julínek. Bez ušetřených 20,5 miliardy korun by už dnes měli lidé velký problém s tím, aby je nějaká nemocnice vzala za rozumnou dobu na plánovanou operaci...


- Pojišťovnám hrozí podobné zhroucení jako na přelomu let 2005 a 2006

- Na řadě je vysvětlování opozici

nebo aby jim doktor předepsal drahý lék, který nutně potřebují.

Za půl roku 8 miliard

České zdravotnictví zatím žije z úspor z lepších časů. Jenže peníze začínají rychle docházet. Zatímco ještě v červenci měly pojišťovny na účtech čistý přebytek 20,5 miliardy, na konci roku tahle částka klesla kvůli nastupující krizi o nevídaných osm miliard.

Už na konci loňského roku totiž začala růst nezaměstnanost, zpomaloval růst platů, a lidé i firmy tak začali pojišťovnám odvádět mnohem méně než třeba loni na jaře. Letošní leden a únor byl pro pojišťovny tak špatný, že už jim na účtech zbývá jen něco přes osm miliard. Krize navíc dál rychle postupuje a přebytky vydrží pojišťovnám už jen na několik měsíců. Proto se ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová dohodla s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, že dají ještě letos do zdravotnictví přes 5,1 miliardy. A příští rok ještě o 3,3 miliardy víc.

„Pokud bychom nic neudělali, tak se zdravotní pojišťovny zadluží, začnou platit se zpožděním lékařům a pak se zhroutí podobně jako na přelomu let 2005 a 2006, kdy lékaři nemohli nabírat nové pacienty, lidé nedostávali léky, které potřebují, a centra specializované péče odmítala léčit drahé pacienty,“ říká náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Jeho slova dokládají jednu velmi důležitou věc: zdravotnictví by se bez další státní pomoci během necelého roku dostalo z nejlepších časů v historii do obrovské krize.

Bez reformy to nepůjde

I proto teď ministerstvo zdravotnictví začíná pospíchat s prosazením reformy, která by umožnila lidem legálně si připlatit za rozdíl mezi standardní a nadstandardní péčí. Díky tomu by totiž mohly „bezbolestně“ přitéct ještě letos do zdravotnictví miliardy z kapes pacientů. V materiálu, který dnes Filipiová předloží vládě, se píše, že mají mít lidé šanci připlácet si za lepší péči už od 1. července.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?