Ústav fyzikální chemie připomene 50. výročí úmrtí Heyrovského

27. 3. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Putovní výstava po České republice, zajímavé přednášky a odborná mezinárodní konference letos připomenou 50 let od úmrtí nositele Nobelovy ceny za chemii z roku 1959 Jaroslava Heyrovského.


Uvedla to Květoslava Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd ČR. S týmem dalších vědců chystá program, který doprovodí výročí vědce. Český fyzikální chemik, objevitel a zakladatel polarografie zemřel v Praze 27. března 1967.

V Liberci mohou lidé od poloviny března navštívit první z pěti expozic putovní výstavy s názvem Příběh kapky, která lidem přibližuje život a práci Heyrovského. Potrvá tam do 11. dubna. Další expozice bude následně k vidění v Litoměřicích. V červnu se objeví v Praze, na podzim v Hradci Králové a nakonec v listopadu v Bratislavě. Vstupné je zdarma.

V rámci každé z výstav jsou podle Stejskalové plánovány doprovodné akce, které zdůrazní výročí. V Litoměřicích se například v rámci výstavy budou žáci základních škol seznamovat s chemií v celodenních workshopech. V Praze má Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy na červnové zastavení výstavy připraven program komentovaných prohlídek a nabídne workshopy, exkurze a přednášky pro změnu středoškolákům. Doprovodný program připraví i královéhradecká a bratislavská expozice.

V den výročí bude Stejskalová o Heyrovském přednášet v Liberci. Učitelé chemie středních a základních škol z Libereckého kraje tam na svém metodickém dnu vyslechnou přednášku o Heyrovského životě a polarografii. Následující den se bude konat série přednášek o uznávaném vědci v Praze. Ústav fyzikální chemie je uspořádá ve své budově v Praze 8 pro studenty Gymnázia J. Heyrovského z Prahy 5.

Výročí Heyrovského si letos připomenou i elektrochemičtí odborníci. Ústav fyzikální chemie připravuje 50. ročník mezinárodní konference Heyrovského diskuse, jejíž první ročník byl uspořádán v roce úmrtí vědce. Konference každý rok představuje vývoj a nové trendy v elektrochemických oborech a navštěvuje ji asi 50 vědců z celého světa. Letošní setkání se uskuteční v konferenčním centru Akademie věd ČR v zámku Třešť ve dnech 18. až 22. června 2017 a bude se věnovat tématu Molekulární elektrochemie ve výzkumu organických a organometalických sloučenin.

Putovní výstavu Příběh kapky uspořádali vědci z Ústavu fyzikální chemie poprvé v roce 2009 s cílem připomenout lidem 50. výročí udělení Nobelovy ceny Heyrovskému. „Nikdo tehdy nevěřil, že život výstavy se jaksi protáhne,“ poznamenala Stejskalová. Dosud měla veřejnost možnost přijít na 21 různých expozic. Navštívilo je celkem zhruba 22.500 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?