Ústav: Nápisy na lécích v Braillově písmu jsou často nečitelné

27. 9. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nápisy na lécích v Braillově písmu jsou pro nevidomé často "nečitelné", varoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Informace na příbalových letácích ve slepeckém písmu prý bývají různě poškozené, a nevidomí je tak nemohou dobře rozlišit po hmatu.


Na problém upozornila Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, ústav proto vyzval výrobce, distributory a prodejce léků k nápravě.

„Příčina je často v nedostatečné 'ostrosti' písma,“ uvedla mluvčí SÚKL Veronika Petláková s tím, že znaky nejsou vyraženy dostatečně hluboko na to, aby je nevidomí mohli rozeznat. Vyzvali proto farmaceutické firmy, aby při výrobě léků věnovaly příbalovým letákům v Braillově písmu zvýšenou pozornost.

Opatrněji by prý s léky měli zacházet i lékárníci a dávat pozor, aby neznehodnocovali znaky Braillova písma například nálepkami s cenou léku. „V neposlední řadě SÚKL upozorňuje distributory léčivých přípravků na nutnost šetrné manipulace s léčivými přípravky, jelikož jednotlivé znaky Braillova písma jsou snáze mechanicky poškoditelné.“

Povinnost uvedení názvu léčivého přípravku Braillovým písmem na obalu všech léků stanovuje zákon o léčivech. V Česku přitom podle odhadů umí a využívá Braillovo slepecké písmo pouze asi osm až deset procent těžce zrakově postižených.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?