Ústav zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci čeká již třetí přijímací řízení

11. 6. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Profese sestry vyžaduje neustálé rozšiřování vědomostí a dovedností. Jednou z možností, která se naskýtá zájemcům o tuto profesi, je studium na vysoké škole, nabízející možnost získat potřebnou úroveň kvalifikace.


Ústav zdravotnických studií (ÚZS) vznikl v roce 2004 na Technické univerzitě v Liberci (TUL). Zajišťuje bakalářský studijní program Ošetřovatelství, obor Všeobecná sestra, který byl akreditován v prosinci 2005. Akreditován je také další studijní program -Biomedicínská technika. Za poměrně krátkou dobu byly zrekonstruovány prostory TUL a vybaveny špičkovými pomůckami a modely, technikou z oboru zdravotnického a výpočetního. Z finančního rozpočtu TUL, projektů a dotací vznikly prostory pro výuku ošetřovatelských dovedností v klinických oborech a první pomoci, kde se studenti intenzivně vzdělávají teoreticky i prakticky.

Výuka je zajištěna akademickými pracovníky - lékaři, ať již z místní krajské nemocnice, tak i z fakultních nemocnic, ústavů a lékařských fakult z Prahy a Hradce Králové. Snahou pedagogů na ÚZS TUL je předat studentům informace pro pochopení podstaty fyziologického fungování lidského organismu v souladu s možnými změnami zdravotního stavu. Do výuky jsou aplikovány nejaktuálnější poznatky z oboru, které akademičtí pracovníci získávají z odborné literatury a z odborných konferencí či seminářů. Znalosti a zkušenosti vyučujících odborných předmětů jsou postupně zpracovávány do učebních materiálů, které budou poskytnuty studentům ÚZS TUL ve formě skript. Dalším důležitým zdrojem informací je internet.

Díky vybavení počítačové učebny je studentům umožněno jej využívat bez omezení. Probíhá zde zároveň výuka odborných PC programů používaných ve zdravotnictví. Teoretický základ bakalářského studijního programu Ošetřovatelství tvoří předměty Teorie ošetřovatelství, Potřeby člověka a ošetřovatelský proces a Ošetřovatelské postupy. Základem profesních dovedností budoucích všeobecných sester je předmět Ošetřovatelské postupy. Výuka je praktická, umožňuje získat základní manuální zručnost a jistotu bezpečné a kvalitní odborné intervence u klientů/pacientů.

V současné době je k dispozici celkem pět odborných výukových pracovišť (Laboratoř ošetřovatelských postupů, Laboratoř ošetřovatelství v klinických oborech, Laboratoř funkční diagnostiky a Laboratoř první pomoci). K výuce jsou používány nejnovější výukové prostředky, trenažéry a simulátory, které jsou doplněny zdravotnickými přístroji, pomůckami a zdravotnickým materiálem. Studentům je tak umožněno pochopit změny zdravotního stavu, řešit problémové situace, prakticky zvládnout jednotlivé ošetřovatelské dovednosti. Zvládnutí techniky aplikace moderních pomůcek v laboratorních podmínkách usnadní následně studentům využití jejich znalostí a dovedností v klinických podmínkách zdravotnických zařízení.

Kromě těchto laboratoří má ÚZS k dispozici učebnu anatomie a učebnu fyziologie. Součástí studia je odborná ošetřovatelská praxe. ÚZS TUL spolupracuje především s KNLiberec, a. s., v letošním akademickém roce byla rozšířena spolupráce s Nemocnicí v Jablonci nad Nisou, p. o. Studenti mohou projít novými pracovišti, kde se seznámí s problematikou a dokumentací. Pro zajištění kvalitní odborné praxe otevřel ÚZS TUL kurz pro mentorky klinicko-pedagogické praxe v ošetřovatelství.

Závěr

Technická univerzita v Liberci vznikem ÚZS nejen rozšířila svoji velkou nabídku studia, ale především se zařadila mezi univerzity nabízející studijní program pro vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků. Tento program je součástí dlouhodobého záměru vzdělávání, vědecko-výzkumné a další činnosti TUL jako součást diverzifikace nabídky studijních programů pro potřeby praxe. Z hlediska zájmu uchazečů je velmi perspektivní.

Absolvent studijního oboru Všeobecná sestra bude všestranně vzdělaný kvalifikovaný odborník, který bude poskytovat zdravotní péči bez přímého vedení nebo odborného dohledu v rozsahu působnosti stanoveném zákonem č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče.


Mgr. Petra Hoffmannová, Mgr. Blanka Ptáčková, Mgr. Hana Bláhová, Mgr. Iva Nováková, Mgr. Jana Stejskalová, Mgr. Jana Rotková, Ústav zdravotnických studií, Technická univerzita v Liberci (jana.rotkova@tul.cz, www.uzs.tul.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?