Ustavena národní síť kardiovaskulárních center

18. 12. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví vytvořilo národní síť kardiovaskulárních center. Zařadilo do ní 17 pracovišť, z toho 11 má statut komplexního kardiovaskulárního centra, které zahrnuje i kardiochirurgii, a šest statut kardiovaskulárního centra 2. stupně, to je bez kardiochirurgie.


„Kardiovaskulární choroby jsou na prvním místě příčin úmrtí občanů v Česku. Ročně na ně umírá padesát tisíc lidí, což je více než polovina všech zemřelých. Proto chceme, aby péče o pacienty s kardiovaskulárními chorobami byla co nejlepší,“ řekla Právu ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Dodala, že péče o tyto choroby nebyla nikdy v ČR přesně stanovena.

Infarkt nemají léčit okresní nemocnice

Zároveň oznámila, že žádná pracoviště, která dosud tuto péči poskytovala, se neruší, ale budou s centry spolupracovat.

Centrum přitom musí splňovat velice přísná personální i přístrojová vybavení. Komplexní centrum například musí mít pět oborů, a to kardiologii, kardiochirurgii, angiologii, cévní chirurgii a intervenční radiologii.

Péči poskytují čtyřiadvacet hodin denně a budou se do nich soustřeďovat špičkoví odborníci.
Záchranná služba má například povinnost odvézt pacienta s infarktem do nejbližšího zdravotnického zařízení schopného zabezpečit danou péči.

„To neznamená, že ho má odvézt do nejbližší, byť malé nemocnice, ale má ho odvézt do nejbližšího centra,“ uvedla Právu náměstkyně ministryně Markéta Hellerová.

„Jestliže se budou jiná zařízení snažit tyto diagnózy, které jsou vyjmenovány ve věstníku ministerstva, léčit, hrozí, že v případě prvního trestního oznámení, které na ně bude podáno, na to doplatí,“ dodala.

Prof. Jan Pirk z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny uvedl, že komplexní kardiovaskulární centra jsou rozmístěna po celé republice tak, aby odpovídalo zhruba jedno na milión obyvatel.

Centra mohou v příštím roce získat z evropských peněz 1,4 miliardy korun na zásadní modernizaci. „Pro komplexní kardiovaskulární centrum bude pravděpodobně vyhrazeno 80 miliónů korun, pro centra spolupracující 60 miliónů a 60 miliónů pro kardiovaskulární centra 2. stupně,“ sdělila ministryně.

Předpokládá, že okresní nemocnice budou s centry spolupracovat a pacienty s vybranými diagnózami do nich okamžitě posílat.

Komplexní kardiovaskulární centra (KKC) 1. stupně

* KKC Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Praha

* KKC Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí Praha

* KKC Fakultní nemocnice v Motole a Nemocnice Na Homolce Praha

* KKC Institut klinické a experimentální medicíny Praha

* KKC Fakultní nemocnice Plzeň

* KKC Fakultní nemocnice Hradec Králové ve spolupráci s Pardubickou krajskou nemocnicí, a. s., a ve spolupráci s Artur KOBLITZ, s. r. o., a ve spolupráci Kardio-Troll, s. r. o.

* KKC Fakultní nemocnice Ostrava ve spolupráci s Městskou nemocnicí Ostrava
* KKC Nemocnice Podlesí, a. s.

* KKC Fakultní nemocnice Olomouc

* KKC Nemocnice České Budějovice, a. s.

* KKC Fakultní nemocnice u sv. Anny a Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie a Fakultní nemocnice Brno

Kardiovaskulární centra (KC) 2. stupně

* KC Krajská nemocnice Tomáše Bati, a. s.

* KC Krajské zdravotní Ústí nad Labem, o. z.

* KC Krajská nemocnice Liberec, a. s.

* KC Nemocnice Jihlava

* KC Ústřední vojenská nemocnice Praha

* KC Karlovarská krajská nemocnice, a. s.

Centra kardiovaskulární péče pro děti

* Komplexní kardiovaskulární centrum Fakultní nemocnice Motol v Praze pro děti všech věkových skupin včetně prenatálního období

* Komplexní kardiovaskulární centrum Fakultní nemocnice u sv. Anny a Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie a Fakultní nemocnice Brno pro komplexní kardiovaskulární péči o děti do 15 let a transplantační program dětského věku a dále pro kardiovaskulární péči o děti všech věkových skupin včetně prenatálního období

Zdroj - Ministerstvo zdravotnictví ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?