Ústavní soud dnes rozhodne o indikačním seznamu lázeňské péče

2. 4. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) se dnes mezi 15-16 hodinou vyjádří k vyhlášce ministerstva zdravotnictví, která výrazně omezila rozsah lázeňské péče hrazené pojišťovnami. Návrh na její zrušení podalo 21 senátorů. Předpis platí od října 2012. Ministerstvo nedávno avizovalo, že připravuje novelu.


Lázně se v posledních třech letech dostaly do vážných ekonomických problémů. Jednou z příčin je podle provozovatelů právě vyhláška, kterou vydal tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Pobyty zkrátila a omezila i počty diagnóz, se kterými pacienti mohli jet do lázní na účet zdravotního pojištění.

Senátoři loni navrhli soudu, aby zrušil celý předpis, jehož přílohou je seznam zahrnující nemoci, odborná kritéria, délku pobytu a indikační zaměření pro poskytování lázeňské péče. Podle senátorů by problematiku měl upravovat zákon, respektive příloha zákona, a nikoliv pouze ministerská vyhláška. Rozsah bezplatné zdravotní péče má totiž podle Listiny základních práv a svobod vymezovat norma vzešlá z parlamentní demokratické debaty.

Jako alternativu senátoři předložili zrušení jednoho ustanovení, které zakotvuje placení opakovaného pobytu. Výrazné omezení lázeňské péče se podle senátorů může projevit na zdraví lidí, neboť léčebné procedury mají pozitivní efekt až s odstupem času a při dlouhodobé, opakované aplikaci.

Podrobnosti přineseme po vyhlášení nálezu Ústavního soudu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?