Ústavní soud se postavil za invalidu

30. 1. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) dal muži, který po operaci nosní přepážky utrpěl trvalé poškození mozku, novou šanci na úhradu nákladů na péči. Soudci vyhověli jeho stížnosti ve sporu s frýdecko-místeckou nemocnicí.


Muž v minulosti v jiném sporu získal 2,5 milionu korun jako základní náhradu za ztížení společenského uplatnění. Když však jeho opatrovnice žádala náhradu nákladů na péči, tak neuspěl.

Případem se musí znovu zabývat Krajský soud v Ostravě, který v roce 2011 rozhodl, že náklady na obslužnou péči nelze podřadit pod žádný z nároků na náhradu škody na zdraví. Občanský zákoník podle ostravských soudců umožňuje nahradit náklady léčení, nikoliv zajištění pomoci při životních úkonech poškozeného. Ústavní soud to ale označil za nesprávný výklad.

K chybě došlo až po zákroku

Muž z Prostřední Bečvy na Vsetínsku se stal invalidou po banální operaci nosní přepážky, kterou v roce 1999 udělali lékaři v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Příčinou byla zřejmě zástava dýchání a krevního oběhu vyvolaná ojedinělou reakcí na podaný lék. Lékaři při operaci nechybovali, avšak po zákroku zřejmě nevěnovali pacientovi dostatečnou pozornost.

V době operace bylo muži dvacet let. Následky jej postihly na celý život. Má snížený intelekt a zhoršenou pohybovou koordinaci, potřebuje neustálou péči. Přišel o způsobilost k právním úkonům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?