Ústavní soud se příští týden vyjádří indikačnímu seznamu lázeňské péče

27. 3. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) se příští týden vyjádří k vyhlášce ministerstva zdravotnictví, která upravuje rozsah lázeňské péče hrazené pojišťovnami. Návrh na její zrušení podala skupina senátorů. Soud nález vyhlásí 2. dubna, zjistila ČTK z rozpisu jednání na webových stránkách ÚS. Předpis, který značně omezil lázeňskou péči, platí od října 2012. Ministerstvo nedávno avizovalo, že připravuje novelu.


Lázně se v předchozích třech letech dostaly do vážných ekonomických problémů. Jednou z příčin je podle provozovatelů právě vyhláška s indikačním seznamem, kterou vydal tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Pobyty zkrátila a omezila i počty diagnóz, se kterými pacienti mohli jet do lázní na účet zdravotního pojištění.

Senátoři loni navrhli soudu, aby zrušil celý předpis, který v příloze uvádí seznam nemocí, odborných kritérií, délku pobytu a indikační zaměření pro poskytování lázeňské péče. Jako alternativu senátoři předložili zrušení jednoho odstavce, který se týká opakovaného pobytu. Ústavním soudcem zpravodajem je Pavel Rychetský.

Ještě v roce 2010 šly do lázeňství ze zdravotního pojištění tři miliardy, loni už jen 1,6 miliardy korun. Propad příjmů některé lázně vážně zasáhl, kvůli poklesu počtu klientů mnohde ubylo lůžek i zaměstnanců.

V únoru ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) oznámil několik připravovaných změn v indikačním seznamu. Léčení v lázních na pojišťovnu by se mělo prodloužit na čtyři týdny, lidé se závažným onemocněním vyrazí do lázní častěji a dětem bude možné prodloužit čtyřtýdenní pobyt na neomezenou dobu i při opakovaných návštěvách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?