Ústavní soud se vyjádří k nadstandardům ve zdravotní péči

25. 6. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud se příští týden vyjádří ke standardům a nadstandardům ve zdravotní péči. Soudce zpravodaj Jiří Nykodým svolal na 2. července veřejné vyhlášení očekávaného rozhodnutí o návrhu poslanců ČSSD na zrušení několika klíčových ustanovení první části zdravotnické reformy.


ČTK to zjistila z přehledu jednání. Soudci se návrhem zabývali od prosince 2011.

Sociální demokraté konkrétně zpochybnili řadu pasáží v zákonu o veřejném zdravotním pojištění. Zákon rozdělil péči na základ a nadstandard, respektive na „základní“ a „ekonomicky náročnější“.

Návrh kritizuje také zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun. Stokoruna za den může mít podle ČSSD pro seniory, děti a sociálně slabé takzvaný „rdousící efekt“, což je termín zavedený ústavními soudci v jejich prvním nálezu o poplatcích ve zdravotnictví.

Pod návrh se podepsalo 51 poslanců v čele s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Původním soudcem zpravodajem byl Jiří Mucha, po jehož odchodu z Ústavního soudu převzal kauzu Nykodým.

Svůj dosud zřejmě nejvýznamnější nález z oblasti zdravotnictví vyhlásil Ústavní soud v květnu 2008. Tehdy zamítl návrh ČSSD na zrušení zdravotnické části vládní reformy veřejných financí, která zavedla poplatky u lékaře.

Podle tehdejšího názoru ústavních soudců nejsou poplatky protiústavní, pokud nemají právě „rdousící efekt“ a nevytvářejí

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?