Ústavní soud se vyjádří k poplatku za účast otce u porodu

26. 4. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) se dnes prostřednictvím nálezu vyjádří k problematice plateb otců za přítomnost u porodu. Konkrétně rozhodne o stížnosti muže, jenž musel v říjnu 2011 v Nemocnici Chomutov zaplatit 500 korun. Později podal žalobu na provozovatele nemocnice, tedy společnost Krajská zdravotní.


Okresní soud v Ústí nad Labem uložil Krajské zdravotní, aby muži vrátila 100 korun, což nemocnice předtím označila jako svůj přiměřený zisk. Zbytek, tedy 400 korun, nemocnice vyčíslila jako náhradu za jednorázový oblek a přezutí a cenu instruktáže osoby doprovázející rodičku.

Muž v ústavní stížnosti označil přítomnost u porodu potomka za projev ústavně zaručeného práva na rodinný život, jehož výkon nelze nijak zpoplatnit. Nemocnice také podle něj nebyla schopná prokázat skutečně vynaložené náklady. Zároveň uvedl, že stížnost sice podává ve své individuální věci, míří ovšem na obecnou praxi.

Tématu se v minulosti věnovala také ombudsmanka Anna Šabatová, podle níž má být účast blízkých při porodu bezplatná. Ombudsmanka nesouhlasí ani s poplatkem za přítomnost duly, tedy speciálně školené ženy, jež má být při porodu budoucí matce i její rodině oporou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?